Méz
Levendulaméz és levendula ágyas méz
A levendulaméz nem összetévesztendő a levendulás mézzel vagy levendula ágyas mézzel. A levendula mézet a méhek készítik, a levendulás mézet a méhész ízesíti, mégpedig úgy, hogy a levendulavirágokat beágyazza akác vagy virágmézbe.
A méz viszkozitása és a méz sűrűsége
A méz fontos fizikai jellemzői a viszkozitás, a sűrűség, a higroszkoposság, a felületi feszültség, a termikus tulajdonságok, a szín és a kristályosodási hajlam. Ezek közül nézzük meg most a méz viszkozítását és sűrűségét.
Mit tartalmaz a méz?
A méz a virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által begyűjtött és átalakított terméke.Számos gyógy- és fiziológiai hatással bír, kiváló szénhidrátforrás. Gazdag ásványi anyag tartalma és vitamin tartalma is említésre méltó.
Melyik méz mire jó?
A fajtamézek specifikusságuk alapján differenciáltabban alkalmasak bizonyos betegségek megelőzésében gyógyításában. Ismerd meg a különböző fajtamézek gyógyhatásaait!
A méz ásványi anyag tartalma
A méz az emberi szervezet működéséhez szükséges szinte minden ásványi anyagot tartalmaz. Az emberi vérben 24 elem mutatható ki. A mézben jó arányban vannak jelen a legfontosabbak. Melyek ezek? Olvass tovább!
Fenyőméz, mézharmatméz, édesharmatméz
Selyemfűméz, selyemkoróméz, vaddohányméz
A selyemkóró vagy más neveken: selyemfű, vaddohány, latinul Asclepias syriaca, Észak-amerikából származik és hazánkban invazív fajnak számít, így írtását sajnos még virágzás előtt, törvény irja elő. Pedig ez a nagy tömegben virágzó faj sok magyar méhésznek terem, teremhetne kiváló minőségű selyemfű vagy más néven vaddohány mézet és biztosíthatná bevételük egy részét.
Sebgyógyítás mézzel
A méz jótékony, gyógyító hatásairól sokszor, sok helyen lehet olvasni, de ezek az írások általában a mézfogyasztás jótékony hatásait taglalják, vagyis amikor a méz belsőleg fejti ki gyógyító hatásait. Azonban a méz külsőleg is igen hatásos. A méz értékes hatóanyagaival különböző krémek, balzsamok, pakolások természetes összetevője, sebgyógyító hatása pedig kiemelkedő.
A méhészet Hungarikuma: a magyar akácméz
Több honlapon is lehet látni, hogy egyes mézfajták mellé oda van írva a "Hungarikum" szó, mert az adott méz máshol nem kimondottan termelhető. Ez persze még nem jelenti azt, hogy az adott méz (selyemfűméz vagy másik ismert nevéb vaddohányméz, esetleg a medvehagymaméz) a nemzeti értéktár részét képezné. Az egyetlen mézfajta, amit a Hungarikum Bizottság méltónak talált a Hungarikum cím viselésére, az akácméz.
A lépesméz
A lépesméz valóban a legértékesebb méz?
Hogyan készül? Mik a jótékony hatásai?
Hogyan készül? Mik a jótékony hatásai?
Méz kontra sztevia, juharszirup, rizsszirup, eritrit
...és végül az utolsó adag. Korábbi írásainkban már megnéztük, hogy mit tudnak a cukrok, illetve a gyümölcscukor, invertcukor, szőlőcukor, majd a datolyacukrot, az agávé nektárt és a nyírfacukrot vettük szemügyre. Most pedig következzen a sztevia, a juharszirup,. a rizsszirup és az eritrit.
A méz vitamintartalma
Vitaminokban a méz nem veheti fel a versenyt a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, de míg azok állás közben gyorsan elvesztik vitamintartalmuk jelentős részét, addig a megfelelően tárolt méz akár 2 évig is képes megőrizni vitamintartalmát.
A méz helyes tárolása
Meddig áll el a méz?
Milyen edényben érdemes tárolni?
Milyen edényben érdemes tárolni?
Hol érzi magát jól a méz?
Méz kontra datolyacukor, agávénektár, nyírfacukor
Nekiveselkedtünk és összeírtuk az édesítőszereket, aztán elkezdtük utánna olvasni, hogy melyik miből, hogyan készül, mire jó és mire nem. Első körben a hagyományos kristálycukorról, a barnacukorról és a nádcukorról, majd a gyümölcscukorról, az invertcukorról és a szőlőcukorról szedtük össze az adatokat. Most lássuk mit tud a datolyacukor, az agávé szirup és a nyírfacukor!
Sütés, főzés mézzel
Sütéshez, főzéshez, de akár tartósításhoz is használjunk bátran mézet!
Persze, persze, a legtöbb esetben "nem sok értelme van", mert a méz hasznos enzimjei melegítés hatására bomlani kezdenek és az ételbe kanalazott méz már csak édesítőszer lesz, a méz gyógyhatásainak hamar nyoma veszik. De azt is érdemes figyelembe venni, hogy ugyan a méz jótékony hatásai elillannak, de továbbra sincsenek káros hatásai, mint a cukornak.
Az írás folytatásában kiderül, hogyan érdemes a mézzel sütni, főzni.
Az írás folytatásában kiderül, hogyan érdemes a mézzel sütni, főzni.
Méz kontra gyümölcscukor, invertcukor, szőlőcukor
Nemrég a fehér cukor, a barna cukor és a nádcukor tulajdonságait vettük görcső alá, most a gyümölcscukor, az invertcukor és a szőlőcukor került sorra. Hogyan készülnek, van-e jótékony és / vagy kártékony hatásuk a szervezetre, hízlalnak-e, cukorbetegek fogyaszthatják-e, ezeknek jártunk utánna.
Miért kristályosodik a méz?
Még sokak fejében él az a tévhit, hogy a kikristályosodott méz nem jó, hamis. Talán onnan eredhet ez a tévedés, hogy a kikristályosodott mézet gyakran kicukrosodottnak nevezik.
Vajon mitől kristályosodik a méz? Ez jó nem jó? Minden méz kristályosodik? Mit kell vele tenni?
Vajon mitől kristályosodik a méz? Ez jó nem jó? Minden méz kristályosodik? Mit kell vele tenni?
Méz kontra cukor, barna cukor, nádcukor
Cukor, barna cukor, nádcukor. Vajon van különbség közöttük? A cukorról mindenki tudja, hogy számos betegség okozója, talán nincs is olyan betegség, amit ne hoznának összefüggésbe a fehércukor fogyasztással. De vajon jobb-e a barnacukor? És mi a helyzet a nádcukorral? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.
A cukor káros hatásai
Számos kutatás látott már napvilágot, amely azt bizonyítja, hogy lézeznek összefüggések a rossz étkezési szokások és az elhízás, valamint a különböző betegségek között. A helytelen táplálkozást olyan súlyos egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozták már, mint az anyagcsere betegségek, keringési rendellenességek, szív- és érrendszeri bajok, daganatos megbetegedések. Lássuk milyen hatást gyakorol a túlzott cukorfogyasztás szervezetünkre.
Mégis mi az a krémméz?
A méz természeténél fogva kristályosodik, köszönhető mindez szőlőcukor tartalmának. Amelyik mézben magasabb arányban található szőlőcukor, az hamarabb kristályosodik, ilyen például a repceméz, a napraforgóméz és a medvehagymaméz.
A méz ennyire összetett csodaszer
Fontos tudnivaló a mézről Ahmed Hegazi egyiptomi professzor 2015-ös Apimondián tartott előadásából Dr. Körmendy-Rácz János (Nemzetközi Apiterápia Szövetség alelnöke) tollából.
Így készítsd fel a szervezetedet a télre!
„Az vagy amit megeszel”
tartja a mondás és valóban nem mindegy, hogy mi adja a mindennapi betevőnket vagy táplálék kiegészítőinket, amit egészségünk megőrzése érdekében eszünk, szedünk.
Virágméz vagy fajtaméz
Az úgynevezett vegyes virágmézek többféle, sokféle virágról gyűjtött nektárból tevődnek össze. Ennek köszönhetően ezek a mézek széles spektrumú hatással rendelkeznek, mely gyógyhatásokat még fokozzák azok az aromatikus és bioaktív hatóanyagok, amelyek a rengetegféle növényről kerülnek a mézbe, befolyásolva a méz jellegét és jótékony hatásait.