Méz
Levendulaméz és levendula ágyas méz
A levendulaméz nem összetévesztendő a levendulás mézzel vagy levendula ágyas mézzel. A levendula mézet a méhek készítik, a levendulás mézet a méhész ízesíti, mégpedig úgy, hogy a levendulavirágokat beágyazza akác vagy virágmézbe.
A méz viszkozitása és a méz sűrűsége
A méz fontos fizikai jellemzői a viszkozitás, a sűrűség, a higroszkoposság, a felületi feszültség, a termikus tulajdonságok, a szín és a kristályosodási hajlam. Ezek közül nézzük meg most a méz viszkozítását és sűrűségét.
Mit tartalmaz a méz?
A méz a virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által begyűjtött és átalakított terméke.Számos gyógy- és fiziológiai hatással bír, kiváló szénhidrátforrás. Gazdag ásványi anyag tartalma és vitamin tartalma is említésre méltó.
Melyik méz mire jó?
A fajtamézek specifikusságuk alapján differenciáltabban alkalmasak bizonyos betegségek megelőzésében gyógyításában. Ismerd meg a különböző fajtamézek gyógyhatásaait!
A méz ásványi anyag tartalma
A méz az emberi szervezet működéséhez szükséges szinte minden ásványi anyagot tartalmaz. Az emberi vérben 24 elem mutatható ki. A mézben jó arányban vannak jelen a legfontosabbak. Melyek ezek? Olvass tovább!
Fenyőméz, mézharmatméz, édesharmatméz
Selyemfűméz, selyemkoróméz, vaddohányméz
Sebgyógyítás mézzel
![](/_user/image/Mezek/_thumbs/450x320/189.jpg)
A méhészet Hungarikuma: a magyar akácméz
![](/_user/image/Magyar_meheszet/hungarikum_vedjegy.jpg)
A lépesméz
![](/_user/image/Mezek/Lepesmez3.jpg)
Hogyan készül? Mik a jótékony hatásai?
Méz kontra sztevia, juharszirup, rizsszirup, eritrit
![](/_user/image/Mezek/Sztevia.jpg)
A méz vitamintartalma
Vitaminokban a méz nem veheti fel a versenyt a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, de míg azok állás közben gyorsan elvesztik vitamintartalmuk jelentős részét, addig a megfelelően tárolt méz akár 2 évig is képes megőrizni vitamintartalmát.
A méz helyes tárolása
![](/_user/image/Mezek/_thumbs/200x360/Tavaszi_viragmez.jpg)
Milyen edényben érdemes tárolni?
Hol érzi magát jól a méz?
Méz kontra datolyacukor, agávénektár, nyírfacukor
![](/_user/image/Mezek/datolyacukor.jpg)
Sütés, főzés mézzel
![](/_user/image/Mezek/_thumbs/200x360/Bakonynektar_mez.jpg)
Persze, persze, a legtöbb esetben "nem sok értelme van", mert a méz hasznos enzimjei melegítés hatására bomlani kezdenek és az ételbe kanalazott méz már csak édesítőszer lesz, a méz gyógyhatásainak hamar nyoma veszik. De azt is érdemes figyelembe venni, hogy ugyan a méz jótékony hatásai elillannak, de továbbra sincsenek káros hatásai, mint a cukornak.
Az írás folytatásában kiderül, hogyan érdemes a mézzel sütni, főzni.
Az írás folytatásában kiderül, hogyan érdemes a mézzel sütni, főzni.
Méz kontra gyümölcscukor, invertcukor, szőlőcukor
![](/_user/image/Mezek/Gyümolcscukor.jpeg)
Miért kristályosodik a méz?
![](/_user/image/Mezek/Kremmez_1.jpg)
Vajon mitől kristályosodik a méz? Ez jó nem jó? Minden méz kristályosodik? Mit kell vele tenni?
Méz kontra cukor, barna cukor, nádcukor
![](/_user/image/Mezek/Nadcukor.jpg)
A cukor káros hatásai
![](/_user/image/Mezek/cukor2.jpg)
Mégis mi az a krémméz?
A méz természeténél fogva kristályosodik, köszönhető mindez szőlőcukor tartalmának. Amelyik mézben magasabb arányban található szőlőcukor, az hamarabb kristályosodik, ilyen például a repceméz, a napraforgóméz és a medvehagymaméz.
A méz ennyire összetett csodaszer
Fontos tudnivaló a mézről Ahmed Hegazi egyiptomi professzor 2015-ös Apimondián tartott előadásából Dr. Körmendy-Rácz János (Nemzetközi Apiterápia Szövetség alelnöke) tollából.
Így készítsd fel a szervezetedet a télre!
„Az vagy amit megeszel”
tartja a mondás és valóban nem mindegy, hogy mi adja a mindennapi betevőnket vagy táplálék kiegészítőinket, amit egészségünk megőrzése érdekében eszünk, szedünk.
Virágméz vagy fajtaméz
Az úgynevezett vegyes virágmézek többféle, sokféle virágról gyűjtött nektárból tevődnek össze. Ennek köszönhetően ezek a mézek széles spektrumú hatással rendelkeznek, mely gyógyhatásokat még fokozzák azok az aromatikus és bioaktív hatóanyagok, amelyek a rengetegféle növényről kerülnek a mézbe, befolyásolva a méz jellegét és jótékony hatásait.