Méz kontra sztevia, juharszirup, rizsszirup, eritrit

Amit még érdemes tudni:
- A sztevia édesítőereje igen-igen jó. A cukoréhoz képest, annak 300-szorosa.
- Az eritrol édesítő ereje elmarad a fehér cukorétól, annak csupán kb. 70 %-a.
- A rizsszirupnak állítólag enyhén mogyorós íze van.
 
  Sztevia Juharszirup Rizsszirup
Eritrit, eritriol
 
Előállítása Nem találtunk hiteles infót.
A juharfa megcsapolásával és a begyűjtőtt lé forralásával készül.
Ennzimek és baktériumok segítségével lebontják a rizsben található rostokat és a kívánt állag eléréséig főzik.
Cukor, melasz vagy keményítő erjesztésével állítják elő, egy nem patogén mikroorganizmus segítségével. Az erjesztett terméket hevítéssel fertőtlenítik, szűrik, majd ioncserélővel, aktív szénnel és ultrafiltrálással tisztítják és kristályosítják.
Jótékony hatása a szervezetre
Csökkenti a magas vérnyomást.
Gyulladáscsökkentő, immunerősítő, antioxidás, gátolja az öregedést, táplálja a bőr, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztést.
Nincs Gátolja a gombaszaporodást, így candida diétások is fogyaszthatják.
Káros hatása a szervzetre Nincs Nincs Nincs
Nagyobb (néhány órán belül 5-10 grammot meghaladó) mennyiség egyszeri elfogyasztása azonban intenzív és gyorsan jelentkező hashajtó hatással járhat, ezért az európai élelmiszerbiztonsági hatóság üdítőitalokban történő felhasználását egyelőre nem engedélyezi.
Tápanyagai
Található benne A- és C-vitamin, valamint cinket, rutint, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz.
Sok aminosavat, vitaminokat valamint ásványi anyagokat tartalmaz.
mangán, magnézium vagy a cink. A rizsszirup jó B-vitamin forrás, s ezeken kívül káliumot, kalciumot, nátriumot, vasat is tartalmaz.
Nincsenek
Hízlal-e Nem Igen Igen Nem
Kalóriatartalma 0 kcal 260 kcal 195 kcal
20 kcal
Cukorbetegek fogyaszthatják-e Igen Mértékkel Nem Igen
Glikémiás indexe 0 54 25 0
 
Források:
http://www.eritriol.hu
http://www.juharszirup.hu
http://www.wikipedia.org
http://www.stevia.shop.hu