A méz helyes tárolása
4+1 tipp hogyan tárold a mézet:
- Ne tegyük a mézet a hűtőbe! Bár nem ártunk vele neki, de a méz kiválóan érzi magát a kamrában, a konyhapulton.
- Mézet ne tároljuk fémedényben, mert a Mn, ZN, Mg és Fe kationok növelik a méz HMF tartalmát, ami rontja a méz minőségét.
- Tároljuk a mézet napfénytől és nedvességtől védett helyen, zárható üvegben, kerámia vagy agyag edényben, hogy semmi esetre se tudja a környezet páratartalmát felvenni.
- Ha nem szeretjük a kristályos mézet érdemes meleg helyen tartani, ahol a kristályosodási folyamat lassabban zajlik le. De ne féljük a kristályos mézektől, azokban semmiféle minőségi változás nem történt csupán a magas szőlőcukor tartalomnak köszönhetően kristályosodnak ki.
- A helyesen tárolt méz nem tud megromlani. A méznek igazából nincs fogyaszthatósági, minőség megőrzési ideje, de az üvegre mindig kell írni valamit.