A méz viszkozitása és a méz sűrűsége
A méz viszkozitása
A frissen pergetett méz viszkózus folyadék. A méz viszkozitása függ a benne nagy számban megtalálható különféle anyagoktól, ezért összetétele és víztartalma is változó. A viszkozitás fontos technikai paraméter a mézfeldolgozásban, mert befolyásolja a méz folyósságát a pergetés, a szivattyúzás, az ülepítés, a szűrés, a keverés és a palackozás során. A méz hőfokának emelésével csökken annak viszkozitása.
A méz sűrűsége
A méz sűrűségét fajsúllyal határozzuk meg: a méz fajsúlya nagyobb, mint a vízé, de ez nagyban függ a méz víztartalmától is. A sűrűség ingadozása miatt a nagy tartályokba néha megfigyelhető a méz rétegződése. A nagy víztartalmú méz a sűrűbb, szárazabb méz fölé száll
A különböző víztartalmú mézek sűrűsége, fajsúlya
| Víztartalom (%) | Fajsúly 20 Celsius fokon |
| 13 | 1,4457 |
| 14 | 1,4404 |
| 15 | 1,4350 |
| 16 | 1,4295 |
| 17 | 1,4237 |
| 18 | 1,4171 |
| 19 | 1,4101 |
| 20 | 1,4027 |
| 21 | 1,3950 |
