A méz viszkozitása és a méz sűrűsége

A méz viszkozitása

A frissen pergetett méz viszkózus folyadék. A méz viszkozitása függ a benne nagy számban megtalálható különféle anyagoktól, ezért összetétele és víztartalma is változó. A viszkozitás fontos technikai paraméter a mézfeldolgozásban, mert befolyásolja a méz folyósságát a pergetés, a szivattyúzás, az ülepítés, a szűrés, a keverés és a palackozás során. A méz hőfokának emelésével csökken annak viszkozitása.

A méz sűrűsége

A méz sűrűségét fajsúllyal határozzuk meg: a méz fajsúlya nagyobb, mint a vízé, de ez nagyban függ a méz víztartalmától is. A sűrűség ingadozása miatt a nagy tartályokba néha megfigyelhető a méz rétegződése. A nagy víztartalmú méz a sűrűbb, szárazabb méz fölé száll
 
                                     

A különböző víztartalmú mézek sűrűsége, fajsúlya

Víztartalom (%) Fajsúly 20 Celsius fokon
13 1,4457
14 1,4404
15 1,4350
16 1,4295
17 1,4237
18 1,4171
19 1,4101
20 1,4027
21 1,3950