Méz kontra gyümölcscukor, invertcukor, szőlőcukor

A fruktózt az élelmiszeripar használja nagy mennyiségben, cukorkák, szzzörpök, gyümölcskonzervek édesítőszere.
Az invertcukor fő felhasználási területe az üdítőgyártás, de az invertcukor a cukrászatok egyik fontos alapanyaga.
A szőlőcukor elsősorban édességek alapanyaga, de energiaszeletek édesítésére is ezt használják.
A cukrok és a méz tulajdonságainak összehasonlítása
Gyümölcscukor (tiszta kristályos frúktóz)
|
Invertcukor (frúktóz szirup, magas frúktóz tartalmú kukoricaszirup)
|
Szőlőcukor
|
Méz | |
Jótékony hatása az emberi szervezetre |
"A cukor fogyasztása elhízáshoz, szív- és érrednszeri betegségekhez és cukorbetegséghez vezethet, de mindezek megelőzhetőek a fruktóz használatával."
|
Nincs |
Energetizál, serkenti a gondolkodást, a szívműködésre is jótékonyan hat.
|
Számos van |
Káros hatás az emberi szervezetre |
Van
|
Van | Nincs | Fogyasztása egyes betegségek esetén nem javasolt |
Tápanyagai | Nincsenek | Nincsenek | Nincsenek | Ásványi anyagok, vitaminok, szerves savak, , enzimek, bioaktív anyagok |
Hízllal-e | Igen | Igen | Igen | Igen |
Kalóriatartalma | 400 kcal | 283 kcal | 387 kcal | 285 kcal |
Glikémiás inexe | 19 | 73 | 100 | 55 |
Cukorbetegek fogyaszthatják? |
Nem ajánlott, de mértékkel fogyasztható
|
Nem | Kerülendő | Nem |
Előállítása |
Kukoricából állítják elő kétféle módszerrel. Mindkét kémiai folyamat végén a gyümölcscukor kikristályosodik, megszárad és így a kívánt szemcseméretűre őrlik, majd csomagolják.
|
Az invertcukor a nádcukor vagy répacukor híg oldatának savakkal való főzésekor, vagy az invertáz nevű enzim bontó hatására képződő szőlő és gyümölcscukorból álló keverék.
|
Kukorica- vagy burgonyakeményítő savas vagy enzimes hidrolízisével állítható elő.
|
A méhek állítják elő különféle biokémiai eljárások során
|
Összeállításunkat hamaropsan folytatjuk a datolyacukor, az agávénektár és a nyírfacukor adataival.
Források: