Méz kontra gyümölcscukor, invertcukor, szőlőcukor

  Hol találkozhatunk az alábbi édesítőszerekkel?
A fruktózt az élelmiszeripar használja nagy mennyiségben, cukorkák, szzzörpök, gyümölcskonzervek édesítőszere.
Az invertcukor fő felhasználási területe az üdítőgyártás, de az invertcukor a cukrászatok egyik fontos alapanyaga.
A szőlőcukor elsősorban édességek alapanyaga, de energiaszeletek édesítésére is ezt használják.
 
 
 

A cukrok és a méz tulajdonságainak összehasonlítása

 
Gyümölcscukor (tiszta kristályos frúktóz)
 Invertcukor (frúktóz szirup, magas frúktóz tartalmú kukoricaszirup)
Szőlőcukor
Méz
Jótékony hatása az emberi szervezetre
"A cukor fogyasztása elhízáshoz, szív- és érrednszeri betegségekhez és cukorbetegséghez vezethet, de mindezek megelőzhetőek a fruktóz használatával."
Nincs
Energetizál, serkenti a gondolkodást, a szívműködésre is jótékonyan hat.
Számos van
Káros hatás az emberi szervezetre
 
Van
 
Van Nincs Fogyasztása egyes betegségek esetén nem javasolt
Tápanyagai Nincsenek Nincsenek Nincsenek Ásványi anyagok, vitaminok, szerves savak, , enzimek, bioaktív anyagok
Hízllal-e Igen Igen Igen Igen
Kalóriatartalma 400 kcal 283 kcal 387 kcal 285 kcal
Glikémiás inexe 19 73 100 55
Cukorbetegek fogyaszthatják?
Nem ajánlott, de mértékkel fogyasztható
Nem Kerülendő Nem
Előállítása
Kukoricából állítják elő kétféle módszerrel. Mindkét kémiai folyamat végén a gyümölcscukor kikristályosodik, megszárad és így a kívánt szemcseméretűre őrlik, majd csomagolják. 
Az invertcukor a nádcukor vagy répacukor híg oldatának savakkal való főzésekor, vagy az invertáz nevű enzim bontó hatására képződő szőlő és gyümölcscukorból álló keverék.
Kukorica- vagy burgonyakeményítő savas vagy enzimes hidrolízisével állítható elő.
A méhek állítják elő különféle biokémiai eljárások során
 
Összeállításunkat hamaropsan folytatjuk a datolyacukor, az agávénektár és a nyírfacukor adataival.
 
Források:
http://www.antalvali.com
http://www.wikipedia.org
http://www.gyumolcscukor.hu