Mit tartalmaz a méz?

A méz viztartalma

A méhek által gyűjtött méz akkor pergethető ki, ha víztartalma 20 % alá csökken. Ez azt jelenti, hogy a méhek eleget "érlelték" a kaptárban a mézet és hamarosan lefedik viaszlapocskákkal, hogy eltárolják maguknak télre. A méz viztartalmát a méhészek refraktométerrel mérik. Minél alacsonyabb egy méz víztartalma, az annál kevésbé folyékony. Általánosságban elmondható, hogy a méz víztartalma 16-19 %.

A méz szénhidráttartalma

A méz kiváló szénhidrátforrás, a méz szénhidráttartalma 81,3 %, főként szőlőcukorból (glükóz) és gyümölcscukorból (frúktóz) tevődik össze, de a méz szaharóztartalma sem elhanyagolható.
 

A méz cukortartalma

A termelői méz tartalmaz:
  • 30-50 % szőlőcukrot,
  • 20-45 % gyümölcscukrot és
  • 1-10% szacharózt.

A méz kalóriatartalma, energiatartalma

100 g méz kalóriatartalma 285 kcal.
A kalória (cal) az energia mértékegysége: egy kalória egy gramm víz hőmérsékletét egy °C-kal emeli meg. Az SI mértékegységrendszer bevezetésével a joule nagyrészt kiváltotta; ma főleg az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják. Ez a meghatározás valójában az ú.n. kiskalória, más néven grammkalória definíciója. A táplálkozástudomány és a hétköznapi élet egy ennél ezerszer nagyobb mértékegységet nevez kalóriának. Ennek elavult neve: nagykalória; pontosabb neve kilokalória (=kcal).
 

A méz glikémiás indexe

A természetes méz glikémiás indexe 55. Ez az érték az alacsony 0-55 közötti tartományba esik, így a fogyasztása nem jár jelentős vércukorszint emelkedéssel.
 

A méz tápértéke

100 g méz kalóriatartalma 285 kcal / 1194 kJ.
Mely tartalmaz:
  • 0,3-0,4 g fehérjét,
  • 0 g zsírt,
  • 77-84 g szénhidrátot,
  • 0 g rostot.
                                             
 
 
Forrás:
Gillich István - Apiterápia
https://hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A9z