Sebgyógyítás mézzel

A méz sebfertőtlenítő, sebgyógyulást gyorsító hatása

A méz nyílt sebekre, horzsolásokra, vágásokra, égésekre vagy fekélyekre alkalmazható, ami elősegítí a seb száradását, illetve gyógyulását, mivel megakadályozza a fertőzés elterjedését.
A seb úgy gyógyul be, hogy csak minimális heg marad rajta. A mézben rejlő számos tulajdonság segíti elő a fertőzések elleni harcot és a gyógyulást.

A méz gyulladást csökkentő hatása - gyulladt sebek kezelése

A méz magas természetes cukortartalmának köszönhetően megszüntetei a gyulladást és csökkenti a sebekben található folyadék mennyiségét. Ez az ozmózis folyamat. A méz megakadályozza a baktériumok szaporodását, ami savas kémhatásának, illetve egy enzim müködésének köszönhető, amelyik hidrogén-peroxidot termel. Ezek segítségével nedves és védett marad a seb környéke, ezáltal gyorsan gyógyul és a hegesedésre való esély is csökken. A méz olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek a méhek által felkeresett növényekből származnak. Ezen összetevők befolyása megsokszorozza a méz által kifejtett antibakteriális és sebgyógyító hatást. 
A kereskedelmi fogalomban kapható mézeket pasztőrizálják, amely folyamat elpusztítja azt az enzimet is, amelyik felelős a hidrogén-peroxid termelésért. Ez azt eredményezi, hogy ezen az eljáráson átesett mézek kevésbé vagy egyáltalán nem lesznek antibakteriális és gyógyító hatásúak. Ez is egy ok, a magyar termelői méz vásárlására.
A mézet hidratáló és bőrtápláló kozmetikai krémekben is használják, de gyógyszertári készítményekben is megtalálható, amelyeket nyílt sebeken, gyulladt felületeken, fekélyeken, visszereken lehet hatásosan alkalmazni. A méz tiszta feldolgozatlan formában szintén használható a fertőzések ellen, de elősegíti a szövetek regenerálódását és csökkenti a hegképződést.

Égési sérülések kezelése házilag, mézzel

Ha az égési sérülést azonnal bekenjük mézzel, akkor a vízhólyag kialakulásának, megnagyobbodásának  kockázata csökkenthető és a méz gyorsítja az új szövetek regenerálódását. Embereknél és állatoknál egyaránt.
Felhasznált irodalom: Mucsi Imre - Apiterápia gyógyítás méhészeti termékekkel
 
 
Minden méz rendelkezik sebgyógyító hatással, de az összes mézfajta közül kiemelkedik a levendulaméz sebgyógyító hatása.
 
A méz jótékony hatása