A cukor káros hatásai

A cukorfogyasztás káros hatásai az emberi szervezetre


A cukor üres kalória 

Az étkezési cukrot, más néven szacharózt cukorrépából vagy cukornádból vonják ki bonyolult kémiai eljárások során. Az alapanyagot finomítják, minden nem odavaló összetevőt kivonnak belőle, ami sajnos az értékes összetevőket is érinti, így se vitamin, se ásványi anyag nem marad a végtermékben. A finomított cukor csupán üres kalóriákat tartalmaz, nincs benne egyetlen az emberi szervezet számára hasznos tápanyag.

 

A cukor káros hatásai

Régóta bizonyított, hogy a cukorfogyasztás számos betegséggel hozható összefüggésbe. Lássuk ezekből a legfontosabbakat.
  • Mivel a cukor csak üres kalóriákat tartalmaz, ezért az emésztéshez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket kivonja a szervezetből, kimerítve ezzel a tartalékokat és hiánybetegségeket okoz elő.
  • Króm- és rézhiányt okozhat a szervezetben.
  • Elhízás: a cukor tiszta energia, a fel nem használt energia zsír formájában raktározódik el a májban és a szövetekben.
  • A cukor felelős az érelmeszesedésért is, mivel sok zsír rakodik le az érfalakra és azok ezáltal elvesztik rugalmasságukat.
  • A túlzott cukorfogyasztás következtében könnyen kialakul a hasnyálmirigy-elégtelenség, ami a cukorbetegség előszobája.
  • Fogszuvasodást okoz, elősegíti a száj- és fogágybetegségek kialakulását.
  • Gyerekeknél hiperaktivitást, ingerültséget, koncentrációs zavarokat okoz valamint csökkentheti a növekedési hormon hatását.
  • Növeli a vér koleszterinszintjét.
  • Hozzájárul a csontritkuláshoz.
  • Számos daganatos betegség kialakulásához vezethet.
  • Gyorsítja az öregedési folyamatokat.
És ezek csak a leggyakoribb káros hatásai a cukornak.
Még több infó a finomított cukor káros hatásairól.
 

Cukor helyett méz

A méz sokkal több, mint étel. Magas kalóriatartalma miatt kivételes élelmiszer, egy természetes fútőanyag a szervezet számára akár rövid távon is. A mézben található glükóz hamarabb bejut a keringésbe, mint a fehér cukor szacharóztartalma, így gyorsan átalakul energiává.
A méz a cukorral szemben értékes anyagokat tartalmaz, amelyek sokkal összetettebbek, mint a cukorban található egyszerű glucid. A fehér cukorral ellentétben a méz nem borítja fel az anyagcserlt, mivel a méz többféle B vitamint tartalmaz, amely az enzimekkel együtt különleges hatással van a cukrokra és sokféle nyomelem is található benne, amelyek enzimkatalizátorként működnek.
Többet szeretnék tudni a méz jótékony hatásairól.