Méz kontra cukor, barna cukor, nádcukor
Igye
keztünk az információkat hiteles honlapokról és könyvekből begyűjteni, ami nem volt könnyű, mert számos oldal foglalkozik ezzel a témával, de ahány kalóriatáblázat, annyi érték, hogy csak egy példát említsünk.

- A cukrot és barna cukrot egy kalap alá vettük, hiszen a barna cukor ugyanúgy készül, mint a fehér cukor, csupán a barnaságát adó melaszt vagy nem távolítják el a gyártás során, vagy utólag a kristálycukorhoz hozzákeverik.
- Nem kérdés: a méz, a cukor, a barnacukor és a nádcukor is hízlal.
- Az édesítőképességre nem találtunk pontos, hiteles adatokat. Az édesítőképesség megálapításánál az édesítőket a cukorhoz mérik. A cukor, a barna cukor és a nádcukor édesítőképessége azonos. A mézből valamivel kevesebbet kell használni, hogy ugyanazt a hatást érjük el, mint a cukrokkal, sőt ez mézfajtánként is váltózó. Legédesebb mézünk a mézontófűméz.
Méz | Cukor/barna cukor | Nádcukor | |
Hogyan készül | A mézet különféle biokémiai eljárások során a méhek állítják elő | Cukorrépából készül bonyolult kémiai eljárások során | Cukornádból készül kémiai eljárások során |
Jótékony hatása | számos van | nincs | nincs |
Kártékony hatása | egyes betegségek esetén nem javasolt a fogyasztása | számos betegséggel hozható összefüggésbe | nem találtunk erre vonatkozóan hiteles infót |
Tápanyagai | ásványi anyagok, vitaminok, szerves savak, enzimek, bioaktív anyagok | semmi | tartalmaz némi B vitamint és ásványi anyagokat |
Kcal | 285 | 400 | 400 |
Glikémiás indexe | 55 | 68 | 68 |
Cukorbetekeg fogyaszthatják-e | kismértékben | nem | nem |
Hamarosan folytatjuk ezt a témát a többi édesítőszerrel: gyümölcscukor, szőlőcukor, invertcukor, juhar szirup, agávé szirup, riszszirup, sztevia, nyírfacukor és eritrit.
Források:
Egészséges életmód könyvsorozat: A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társaik
Gillich István: Apiterápia
http://www.antalvali.com
Egészséges életmód könyvsorozat: A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társaik
Gillich István: Apiterápia
http://www.antalvali.com