Méz kontra cukor, barna cukor, nádcukor

  Igyekeztünk az információkat hiteles honlapokról és könyvekből begyűjteni, ami nem volt könnyű, mert számos oldal foglalkozik ezzel a témával, de ahány kalóriatáblázat, annyi érték, hogy csak egy példát említsünk.
 
 
- A cukrot és barna cukrot egy kalap alá vettük, hiszen a barna cukor ugyanúgy készül, mint a fehér cukor, csupán a barnaságát adó melaszt vagy nem távolítják el a gyártás során, vagy utólag a kristálycukorhoz hozzákeverik.
- Nem kérdés: a méz, a cukor, a barnacukor és a nádcukor is hízlal.
- Az édesítőképességre nem találtunk pontos, hiteles adatokat. Az édesítőképesség megálapításánál az édesítőket a cukorhoz mérik. A cukor, a barna cukor és a nádcukor édesítőképessége azonos. A mézből valamivel kevesebbet kell használni, hogy ugyanazt a hatást érjük el, mint a cukrokkal, sőt ez mézfajtánként is váltózó. Legédesebb mézünk a mézontófűméz.
 

A méz és a cukrok tulajdonságainak összehasonlítása

  Méz Cukor/barna cukor Nádcukor
Hogyan készül A  mézet különféle biokémiai eljárások során a méhek állítják elő Cukorrépából készül bonyolult kémiai eljárások során Cukornádból készül kémiai eljárások során
Jótékony hatása számos van nincs nincs
Kártékony hatása egyes betegségek esetén nem javasolt a fogyasztása számos betegséggel hozható összefüggésbe nem találtunk erre vonatkozóan hiteles infót
Tápanyagai ásványi anyagok, vitaminok, szerves savak, enzimek, bioaktív anyagok semmi tartalmaz némi B vitamint és ásványi anyagokat
Kcal 285 400 400
Glikémiás indexe 55 68 68
Cukorbetekeg fogyaszthatják-e kismértékben nem nem
 
Hamarosan folytatjuk ezt a témát a többi édesítőszerrel: gyümölcscukor, szőlőcukor, invertcukor, juhar szirup, agávé szirup, riszszirup, sztevia, nyírfacukor és eritrit.
 
Források:
Egészséges életmód könyvsorozat: A szépítő, gyógyító méz, propolisz és társaik
Gillich István: Apiterápia
http://www.antalvali.com
http://www.nadcukor.hu
http://www.youtube.com
http://www.wikipedia.org