Miért kristályosodik a méz?

Mitől kristályosodik a méz?

A mézek kikristályosodásának gyorsasága az adott méz szőlőcukor és gyümölcscukor tartalmától függ. Amelyik mézeknek nagyobb a gyümölcscukor tartalma, azok a mézek lassabban kristályosodnak ki, amelyekben több a szőlőcukor, azok gyorsabban.

Lassan és gyorsan kristályosodó mézek

  • Az akácméznek a legmagasabb a gyümölcscukor tartalma, ezért az akácméz a leglassabban kikristályosodó mézfajta, akár 5 évig is folyékony marad.
  • Viszonylag lassan kristályosodik ki a mézontófűméz vagy más néven facéliaméz, a levendulaméz, a gesztenyeméz és a hársméz.
  • A leggyorsabban a repceméz és a napraforgóméz kristályosodik ki, mivel bennük magas a szőlőcukor aránya.
  • A medvehagymaméz is néhány hét alatt kikristályosodik, a virágmézeknél pedig attól függ a kikristályosodás gyorsasága, hogy milyen növények nektárjából tevődik össze a méz.

Kristályos méz felolvasztása

Fontos azonban tudni, hogy a méz kristályossága, annak élvezeti értékéből és gyógyhatásaiból nem von le. Ha a kristályos mézet szeretnénk újra folyékkonnyá tenni, állítsuk meleg, de 40 foknál nem melegebb vízfürdőbe és az idővel kiolvad. A méz hasznos enzimjei 42-43 fokon kezenek bomlani és ezután a méz csupán édesítőszer marad, de jótékony hatásai elvesznek. 

Krémméz gyorsan kristályosodó mézekből

A gyorsan kristályosodó mézekből lehet krémmézet készíteni, ami Nyugat-Európában nagyon kedvelt, de hazánkban még ritkaságnak számít.