A méz ennyire összetett csodaszer

A méz gyógyhatása

"A gyógyszergyári gyógyszerek és a természetes anyagok gyógyhatásának kiváltását nem egymással szembe állította, hanem egymás melletti alkalmazásukról beszélt. Példaként a magas lázas gyermeket említette. Ekkor természetes  - ha az bakteriális eredetű - gyógyszert, antibiotikumot kell alkalmazni. Ugyanakkor sok más esetben elegendő a méz antibiotikus hatása. A méz antioxidáns, mikrobaellenes, gombaellenes, baktériumellenes hatású. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a méz minden baktériumot, minden gombát stb. elpusztít. ...

A méz emberi szervezetre gyakorolt hatása

A méz az emberi szervezetben elektrolitként is viselkedik. Van szöveti helyreállító hatása. A hatását azonban hosszabb idő alatt fejti ki. Nagyon érdekes, hogy a lassúbb hatás mellett több, összetett hatással is bír a méz a szervezetre. Példaként említette, hogy az immunrendszer feljavítása céljából - orvosoktól függően több gyógyszert is alkalmaznak. Az orvos dönti el, hogy pl. az ún. T-sejtek számát (a sejtek közötti immunitás fő hatóanyaga) akarja növelni, vagy az ún. B-sejtek számát (specifikus idegenanyag felismerő nyiroksejt), vagy "csak" a nagy falósejteket. Ezekre külön-külön más és más típusú gyógyszereket írnak fel. Az említett három immunrendszer-elemet három gyógyszerrel lehet stimulálni. A méz gyógyhatása viszont mindezt a három elemi immunerősítő hatást magába foglalja, így a természetes medicina hatása három gyógyszergyári orvosság hatását egyesíti! Ez csak egy példa volt a sok-sok közül arra, hogy a méz mennyire összetett csodaszer. Ráadásul a méznek nincs mellékhatása, nincs ráírva az a sok lehetséges mellékhatás , mint sok, jogászok által megfogalmazott gyógyszergyári orvosságnál. A méz tehát olyan komplex hatású, hogy egy marék gyógyszergyári orvosság hatását egyesíti."
Fontos tudnivaló a mézről Ahmed Hegazi egyiptomi professzor 2015-ös Apimondián tartott előadásából Dr. Körmendy-Rácz János (Nemzetközi Apiterápia Szövetség alelnöke) tollából.
Méhészet folyóirat 2016. január