Méz kontra datolyacukor, agávénektár, nyírfacukor
A lentieken túl a datolyacukorról még el kell mondani, hogy datolya íze van, folyadékban nem oldódik és édesítőereje elmarad a többi édesítőszerétől.
A xilitről fontos tudni, hogy kutyáknak nem adható, mivel komoly mérgezést okoz nekik!
Méz | Datolyacukor | Agávé szirup | Nyírfacukor (xilit) | |
Előállítása | A méhek állítják elő különböző biokémiai eljárások során. | A datolyát leszárítják és porítják. |
Az agávéhúst összetörik, szűrik és agáve levet készítenek belőle, ezután hidrolizálják, majd üvegekbe töltik némi stabilizátor társaságában.
|
Kukoricaszárak aprítása után a nyersanyagot nagy nyomáson és magas hőn sósavval hidrolizálják, az így keletkező monoszacharidokból elválasztják a xilózt.
|
Jótékony hatásai a szervezetre | Számos van | Számos van | Nem ismert |
Gátolja bizonyos baktériumok növekedését a szájban, amelyek fogszuvasodást, ínygyulladást, fülgyulladást okoznának. A nyírfacukor lúgosító hatással is rendelkezik, ezért a Candida diéta során is bátran használható.
|
Káros hatásai a szervezetre | Bizonyos betegségek esetén nem ajánlott a fogyasztása. |
Nem ismert
|
Túlzott fogyasztása veszélyes, növeli a köszvény, a cukorbetegség, az érrendszeri problémák kockázatát és káros a májra. |
A gyerekeknek hasmenést és felfújódást okozhat.
|
Tápanyagai | Ásványi anyagok, vitaminok, szerves savak, enzimek, bioaktív anyagok |
A datolyacukor tartalmazza azokat a tápanyagokat, mint az egész datolya, pl. rostok, kalcium, kálium, magnézium.
|
Különösebb ásványianyag-, illetve vitamintartalommal nem bír az agavé - elhanyagolható mennyiségű kálium, kalcium és magnézium van benne.
|
Nincsenek |
Hízlal-e | Igen | Igen | Igen | Nem |
Kalóriatartalma | 285 kcal | 380 kcal | 300 kcal | 240 kcal |
Glikémiás indexe | 55 | 40 | 30 | 7 |
Cukorbetegek fogyaszthatják? | Nem | Nem | Nem | Igen |
Hamarosan jön a "sorozat" utolsó része is, melyben a sztevia, a juharszirup, a rizsszirup és az eritrit kerül gorcső alá.
Források: