Méz kontra datolyacukor, agávénektár, nyírfacukor

A lentieken túl a datolyacukorról még el kell mondani, hogy datolya íze van, folyadékban nem oldódik és édesítőereje elmarad a többi édesítőszerétől. 
A xilitről fontos tudni, hogy kutyáknak nem adható, mivel komoly mérgezést okoz nekik!
  Méz Datolyacukor Agávé szirup Nyírfacukor (xilit)
Előállítása A méhek állítják elő különböző biokémiai eljárások során. A datolyát leszárítják és porítják.
Az agávéhúst összetörik, szűrik és agáve levet készítenek belőle, ezután hidrolizálják, majd üvegekbe töltik némi stabilizátor társaságában.
Kukoricaszárak aprítása után a nyersanyagot nagy nyomáson és magas hőn sósavval hidrolizálják, az így keletkező monoszacharidokból elválasztják a xilózt.
Jótékony hatásai a szervezetre Számos van Számos van Nem ismert
Gátolja bizonyos baktériumok növekedését a szájban, amelyek fogszuvasodást, ínygyulladást, fülgyulladást okoznának. A nyírfacukor lúgosító hatással is rendelkezik, ezért a Candida diéta során is bátran használható.
Káros hatásai a szervezetre Bizonyos betegségek esetén nem ajánlott a fogyasztása.
Nem ismert
Túlzott fogyasztása veszélyes, növeli a köszvény, a cukorbetegség, az érrendszeri problémák kockázatát és káros a májra.
A gyerekeknek hasmenést és felfújódást okozhat.
Tápanyagai Ásványi anyagok, vitaminok, szerves savak, enzimek, bioaktív anyagok
A datolyacukor tartalmazza azokat a tápanyagokat, mint az egész datolya, pl. rostok, kalcium, kálium, magnézium.  
Különösebb ásványianyag-, illetve vitamintartalommal nem bír az agavé - elhanyagolható mennyiségű kálium, kalcium és magnézium van benne.
Nincsenek
Hízlal-e Igen Igen Igen Nem
Kalóriatartalma 285 kcal 380 kcal 300 kcal 240 kcal
Glikémiás indexe 55 40 30 7
Cukorbetegek fogyaszthatják? Nem Nem Nem Igen
 
Hamarosan jön  a "sorozat" utolsó része is, melyben a sztevia, a juharszirup, a rizsszirup és az eritrit kerül gorcső alá.
 
Források:
http://www.wikipedia.org
http://www.xilit.hu
http://www.nadcukor.hu
http://www.cukorhelyett.hu
http://www.fehervariallatorvos.hu