Gyakran ismételt kérdések

Melyik méz a legjobb?

  Gyakran elhanzik a kérdés, hogy melyik a legjobb méz, illetve melyik méz a legjobb egészségünk megőrzése érdekében vagy egy adott betegség elkerülésére, gyógyítására. 
  A válasz igen csak összetett. Mindenkinek más a kedvenc méze, mindenki más és más bajok megelőzésére, gyógyítására fogyasztja a mézet vagy egyszerűen csak azért eszik mézet, mert szereti.

Honnan tudjátok, hogy ez akácméz, hársméz, repceméz vagy milyen méz?

  Gyarkan elhanzgik az a kérdés, hogy mitől vagyunk benne biztosak, hogy az adott méz milyen növényről származik? Honnan tudjuk, hogy az adott méz akácméz, hársméz vagy facéliaméz?
 

Méhszúrás, darázsszúrás és lódarázsszúrás

  Az emberek jelentős része nem tud különbséget tenni a méhek és a darazsak között. A sárga-fekete csíkos repülő rovarokat az emberek nagy része "leméhezi", pedig azok nagy valószínűséggel darazsak. A Kárpátmedencében honos méhfaj a krajnai méh vagy újabban pannon méh szürke-fekete, de vannak sárgásabb méhek is, ők az olaszok. Azonban ők is nagyon elütnek a darázstól. Lódarázzsal a szerencsésebbek még nem futottak össze, ő sárga-fekete és hatalmas. Na de mit tegyünk ha valamelyik megszúr (és nem megcsíp)?

Mit csinálnak a méhek télen?

A telelés rendszerint november táján megkezdődik. A családok még élvezik a kirepülésre alkalmas napokat, de aztán beköszönt a tartós hideg és a méhek a kaptár belsejébe húzódva tengődnek.