Akácméz

Az akácméz tulajdonságai:

  • jobb években csaknem víztiszta vagy egészen világossárga árnyalatú,
  • az akácméz íze kellemesen édes, nem karakteres, kevésbé savas,
  • illata az akácvirágra emlékeztet,
  • magas gyümölcscukor tartalma miatt kevésbé kristályosodik, 
  • tartalmaz robinint, akacint, illóolajokat.
     
Az akácméz cukorbetegek részére a legjobb választás alacsony szacharóz tartalma miatt, de javasolt csak kismértékben fogyasztani. 
Az akácméz a legkevesebb virágport tartalmazó mézek egyike, így a virágporra allergiások is próbálkozhatnak fogyasztásával.
 

Az akácméz jótékony hatásai:

  • köhögés és emésztési zavarok esetén (gyomorsavtúltengés) jól alkalmazható,
  • tisztítja a májat és a beleket,
  • jótékonyan hat a légutakra,
  • fertőtlenítő hatású,
  • és nyugtató hatása is ismert.
 
 
Kapcsolodó cikkek:
  • 2015-ös akácmézünk arany fokozatú elismerést kapott a szakmai zsűritől a 2015. decemberében Gyulán megrendezett mézversenyen..
  • Az akác jelentősége és elterjedése Magyarországon.
  • A méhészet hungarikuma az akácméz.
 
 
Repceméz          Repce krémméz          Virágméz           Mézontófűméz
Napraforgóméz          Hársméz          Akácméz          Galagonyaméz
Medvehagymaméz          Gesztenyeméz          Levendulaméz