Levendulaméz és levendula ágyas méz

Levendulaméz Magyarországon

Magyarországon csak kevés helyen lehet levendulamézet gyűjteni, hiszen levendula ültetvény kevés van hazánkban, a levendulaföldek sem sokhektáros területek és a levendula nektártermő képessége pergethető mennyiséget ad ugyan, de ez a mennyiség messze alulmaradt az adott időszakban más méhlegelőkön gyűjthető mennyiségektől. Ennek köszönhetően ritka mézkülönlegesség a levendulaméz.
 

A levendulaméz tulajdonságai

A levendulaméz íze:

Meglepően más, mint amire az ember számít. A levendulaméznek nincs erős, jellegzetes levendulaíze, mint a levendulás csokiknak, süteményeknek, szörpöknek. A levendulaméz íze lágy, inkább citrusos és enyhén levendulás utóízű.

A levendulaméz színe:

borostyánsárga, aszályosabb években sötétebb a mézharmattól.

A levendulaméz jótékony hatásai

A mézeknek mindig ugyanazok a gyógyhatásai, ami a növénynek, amiről az adott méz származik. Ennek megfelelően a levendulaméz:
  • kiválóan alkalmazható álmatlanságra, nyugtalanságra, fejfájásra,
  • vizelet és féreghajtó,
  • ajánlott vesebajokra,
  • kiváló sebgyógyító hatással rendelkezik.

A levendulás méz vagy levendula ágyas méz

Levendulás mézet bárki tud csinálni, akinek van egy kis méze, némi levendulája és türelme. Ez nem más, mint a levendula virága beágyazva valamilyen semlegesebb ízű mézbe.

A levendulás méz színe és íze

A levenulás méznek van olyan levendula íze, amilyenre az ember levendulás termékek fogyasztása során számít. Persze nem mindegy, hogy mennyi mézben, mennyi levendula, milyen hosszan rostokolt. Lehet enyhén levendulás ízű vagy nagyon karakteresen levendulás ízű.
Színét pedig nagyban az határozza meg, hogy milyen színű volt a méz, amibe beágyazták a levendulát.

A levendulás méz gyógyhatásai

A levendula ágyas méz gyógyhatásai ugyanazok, mint a méznek, amit az ágyas méz elkészítéséhez használtak. A levendula gyógyhatásait esetleg kismértékben tudhatja az ágyas méz.
 

Ízesített mézek

Manapság nagy divatja van az ízesített mézeknek hazánkban.
Ezek a mézek ugyanúgy készülnek, mint a levendula ágyas méz, valamilyen gyógynövényt beáztatnak mézbe és az ozmózis hatás következtében a méz átveszi az adott növény ízét, zamatát.