Virágméz vagy fajtaméz

Virágmézek, vegyes mézek

Az úgynevezett vegyes virágmézek többféle, sokféle virágról gyűjtött nektárból tevődnek össze. Ennek köszönhetően ezek a mézek széles spektrumú hatással rendelkeznek, mely gyógyhatásokat még fokozzák azok az aromatikus és bioaktív hatóanyagok, amelyek a rengetegféle növényről kerülnek a mézbe, befolyásolva a méz jellegét és jótékony hatásait.
A virágmézek esetében a változatok száma végtelen. Színűk a sárgától az egészen sötétig terjed, állaguk lehet hígabb vagy egészen sűrű, kristályosodási hajlamuk, ízük is sokféleképpen alakulhat, attól függően, hogy az eltérő időszakokban, más-más helyeken miről gyűjtötték a méhek a nektárt.
Általánosságban elmondható, hogy a mezőkön gyűjtött mézekben a herefélék, lucerna, a vadvirágok dominálnak. Ezek a mézek enyhén aromásak. A hegyvidéki mézek íze gazdagabb, aromásabb, színűk általában sötétebb. Ezek a mézek gyakran mézharmatosak.

Fajtamézek: akácméz, hársméz, mézontófűméz stb.

Fajtamézről akkor beszélünk, amikor a méz túlnyomórészt egy fajta virág nektárjából tevődik össze. Fajtamézet termelni munkaigényesebb feladat. Ilyenkor a méhek nagy területen virágzó azonos fajú növényállomány mellé vannak vándoroltatva és kellően tiszta lépekbe gyűjtik az adott virágzó kultúráról gyűjtött nektárt.
A fajtamézek specifikusságuk alapján differenciáltabban alkalmazhatóak a különböző betegségek megelőzésére, gyógyítására. Például:
  • a repceméz gyomorsav túltengés esetén,
  • a hársméz köhögéses, megfázásos betegségek megelőzésére és gyógyítására,
  • a medvehagymaméz magas vérnyomás esetén. 
Melyiket érdemesebb fogyasztani? Bármelyiket, amelyik ízlik. Hol ezt, hol azt. Érdemes váltogatni, így az ízek is változatosak és az egészségvédő hatás is átfogóbb.
 
A különböző mézek gyógyhatásai