Méz

Levendulaméz és levendula ágyas méz

A levendulaméz nem összetévesztendő a levendulás mézzel vagy levendula ágyas mézzel. A levendula mézet a méhek készítik, a levendulás mézet a méhész ízesíti, mégpedig úgy, hogy a levendulavirágokat beágyazza akác vagy virágmézbe.

A méz viszkozitása és a méz sűrűsége

A méz fontos fizikai jellemzői a viszkozitás, a sűrűség, a higroszkoposság, a felületi feszültség, a termikus tulajdonságok, a szín és a kristályosodási hajlam. Ezek közül nézzük meg most a méz viszkozítását és sűrűségét.

Mit tartalmaz a méz?

A méz a virágok nektárjának, növényi nedveknek a méhek által begyűjtött és átalakított terméke.Számos gyógy- és fiziológiai hatással bír, kiváló szénhidrátforrás. Gazdag ásványi anyag tartalma és vitamin tartalma is említésre méltó.

Melyik méz mire jó?

A fajtamézek specifikusságuk alapján differenciáltabban alkalmasak bizonyos betegségek megelőzésében gyógyításában. Ismerd meg a különböző fajtamézek gyógyhatásaait!
 

A méz ásványi anyag tartalma

A méz az emberi szervezet működéséhez szükséges szinte minden ásványi anyagot tartalmaz. Az emberi vérben 24 elem mutatható ki. A mézben jó arányban vannak jelen a legfontosabbak. Melyek ezek? Olvass tovább!

Fenyőméz, mézharmatméz, édesharmatméz

Selyemfűméz, selyemkoróméz, vaddohányméz

   A selyemkóró vagy más neveken: selyemfű, vaddohány, latinul Asclepias syriaca,  Észak-amerikából származik és hazánkban invazív fajnak számít, így írtását sajnos még virágzás előtt, törvény irja elő. Pedig ez a nagy tömegben virágzó faj sok magyar méhésznek terem, teremhetne kiváló minőségű selyemfű vagy más néven vaddohány mézet és biztosíthatná bevételük egy részét.

Sebgyógyítás mézzel

  A méz jótékony, gyógyító hatásairól sokszor, sok helyen lehet olvasni, de ezek az írások általában a mézfogyasztás jótékony hatásait taglalják, vagyis amikor a méz belsőleg fejti ki gyógyító hatásait. Azonban a méz külsőleg is igen hatásos. A méz értékes hatóanyagaival különböző krémek, balzsamok, pakolások természetes összetevője, sebgyógyító hatása pedig kiemelkedő. 

A méhészet Hungarikuma: a magyar akácméz

  Több honlapon is lehet látni, hogy egyes mézfajták mellé oda van írva a "Hungarikum" szó, mert az adott méz máshol nem kimondottan termelhető. Ez persze még nem jelenti azt, hogy az adott méz (selyemfűméz vagy másik ismert nevéb vaddohányméz, esetleg a medvehagymaméz) a nemzeti értéktár részét képezné. Az egyetlen mézfajta, amit a Hungarikum Bizottság méltónak talált a Hungarikum cím viselésére, az akácméz. 

A lépesméz

  A lépesméz valóban a legértékesebb méz?
Hogyan készül? Mik a jótékony hatásai?

Méz kontra sztevia, juharszirup, rizsszirup, eritrit

  ...és végül az utolsó adag. Korábbi írásainkban már megnéztük, hogy mit tudnak a cukrok, illetve a gyümölcscukor, invertcukor, szőlőcukor, majd a datolyacukrot, az agávé nektárt és a nyírfacukrot vettük szemügyre. Most pedig következzen a sztevia, a juharszirup,. a rizsszirup és az eritrit.

A méz vitamintartalma

Vitaminokban a méz nem veheti fel a versenyt a friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, de míg azok állás közben gyorsan elvesztik vitamintartalmuk jelentős részét, addig a megfelelően tárolt méz akár 2 évig is képes megőrizni vitamintartalmát.
 

A méz helyes tárolása

Meddig áll el a méz?
Milyen edényben érdemes tárolni?
Hol érzi magát jól a méz?
 

Sütés, főzés mézzel

  Sütéshez, főzéshez, de akár tartósításhoz is használjunk bátran mézet!
Persze, persze, a legtöbb esetben "nem sok értelme van", mert a méz hasznos enzimjei melegítés hatására bomlani kezdenek és az ételbe kanalazott méz már csak édesítőszer lesz, a méz gyógyhatásainak hamar nyoma veszik.  De azt is érdemes figyelembe venni, hogy ugyan a méz jótékony hatásai elillannak, de továbbra sincsenek káros hatásai, mint a cukornak.
Az írás folytatásában kiderül, hogyan érdemes a mézzel sütni, főzni.

 

Méz kontra gyümölcscukor, invertcukor, szőlőcukor

  Nemrég a fehér cukor, a barna cukor és a nádcukor tulajdonságait vettük görcső alá, most a gyümölcscukor, az invertcukor és a szőlőcukor került sorra. Hogyan készülnek, van-e jótékony és / vagy kártékony hatásuk a szervezetre, hízlalnak-e, cukorbetegek fogyaszthatják-e, ezeknek jártunk utánna.

Miért kristályosodik a méz?

  Még sokak fejében él az a tévhit, hogy a kikristályosodott méz nem jó, hamis. Talán onnan eredhet ez a tévedés, hogy a kikristályosodott mézet gyakran kicukrosodottnak nevezik.
Vajon mitől kristályosodik a méz? Ez jó nem jó? Minden méz kristályosodik? Mit kell vele tenni?
 

Méz kontra cukor, barna cukor, nádcukor

   Cukor, barna cukor, nádcukor. Vajon van különbség közöttük? A cukorról mindenki tudja, hogy számos betegség okozója, talán nincs is olyan betegség, amit ne hoznának összefüggésbe a fehércukor fogyasztással. De vajon jobb-e a barnacukor? És mi a helyzet a nádcukorral? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

A cukor káros hatásai

   Számos kutatás látott már napvilágot, amely azt bizonyítja, hogy lézeznek összefüggések a rossz étkezési szokások és az elhízás, valamint a különböző betegségek között. A helytelen táplálkozást olyan súlyos egészségügyi problémákkal is összefüggésbe hozták már, mint az anyagcsere betegségek, keringési rendellenességek, szív- és érrendszeri bajok, daganatos megbetegedések. Lássuk milyen hatást gyakorol a túlzott cukorfogyasztás szervezetünkre.

Mégis mi az a krémméz?

A méz természeténél fogva kristályosodik, köszönhető mindez szőlőcukor tartalmának. Amelyik mézben magasabb arányban található szőlőcukor, az hamarabb kristályosodik, ilyen például a repceméz, a napraforgóméz és a medvehagymaméz. 

A méz ennyire összetett csodaszer

Fontos tudnivaló a mézről Ahmed Hegazi egyiptomi professzor 2015-ös Apimondián tartott előadásából Dr. Körmendy-Rácz János (Nemzetközi Apiterápia Szövetség alelnöke) tollából.

Így készítsd fel a szervezetedet a télre!

„Az vagy amit megeszel”

tartja a mondás és valóban nem mindegy, hogy mi adja a mindennapi betevőnket vagy táplálék kiegészítőinket, amit egészségünk megőrzése érdekében eszünk, szedünk.

Virágméz vagy fajtaméz

Az úgynevezett vegyes virágmézek többféle, sokféle virágról gyűjtött nektárból tevődnek össze. Ennek köszönhetően ezek a mézek széles spektrumú hatással rendelkeznek, mely gyógyhatásokat még fokozzák azok az aromatikus és bioaktív hatóanyagok, amelyek a rengetegféle növényről kerülnek a mézbe, befolyásolva a méz jellegét és jótékony hatásait.