Tihanyi Levendulafesztivál 2017. június 23-25.

Levendula Szedd Magad Tihany 2017. június 19-25.

Virágzás függvényében, a készlet erejéig, az adott napra lekerített területen!
Helyszín: Tihany faluba vezető út mellett (Gödrösi elágazó) GPS: 46.919750, 17.864778
A résztvevők arató táskát a helyszínen tudnak vásárolni. A levendula szedése kizárólag a helyszínen megvásárolt arató táskába lehetséges. Előzetes regisztráció nem szükséges! A táska díján kívül a levendula szedésének nincs egyéb díja.
Parkolni személygépkocsival a helyszínen, a levendula ültetvény előtt díjmentesen lehet. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrei a helyszínen tájékoztatják az érkezőket a parkolási lehetőségekről, a szabad parkolóhelyekről. A buszok a Fogas Csárdával szembeni parkolóban állhatnak meg.
 

A tihanyi levendula szüret, aratás "szedd magad" feltételei:

1. Arató táska vásárlása, kisebb méretű díja: 1500 Ft/arató táska, nagyobb méretű díja: 2.000 Ft/arató táska.
Egy fő csak egy aratótáskát vásárolhat.
Arató táskát a napi készlet erejéig, 10.00 órától 20.00 óráig vásárolhat.
Levendulát kizárólag az előzetesen megvásárolt arató táskába lehet szedni, más tárolóeszköz (zacskó, táska, zsák, doboz, stb.) használata nem megengedett.
2. A levendula szedését mindenki saját felelősségére, saját kézi eszközzel végzi (olló, metszőolló, kés). Szükség esetén a helyszínen metszőollót korlátozott számban kölcsönözhető. A levendula kézi, vagy nem megfelelő eszközzel történő szedése – a cserjék védelme érdekében - tilos.
3. A levendulát az ültetvény erre kijelölt részén lehet szedni.
4. Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és felelősségére vehet részt a szedésben!
5. A levendula szedését követően az arató zacskók utólagos regisztrációja szükséges a BFNP standjánál. A regisztáció során mindenki kap egy a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyeit tartalmazó leporellót, amely egyben egy fő felnőtt részére két alkalommal kedvezményes belépést biztosít a feltüntetett bemutatóhelyeken. A kedvezmény 2018.02.28-ig vehető igénybe.
6. A helyszínen kizárólag levendula szedésére van lehetőség, tő vásárlására nem. Ültetésre alkalmas levendula tő vásárlására, valamint egyéb levendula-, és nemzeti parki termékek vásárlására (levendula szappan, olaj, csoki, szörp, lekvár, ajándéktárgyak, levendula ételeket tartalmazó szakácskönyv, bivaly-, és szürkemarha szalámi, stb.) a tihanyi Belső-tó partján található Levendula Ház Látogatóközpontban  van lehetőség! A helyszínen tartózkodó természetvédelmi őröktől további információk kérhetők.

A "SZEDD MAGAD!" akción kívül a levendula szedése az új ültetvényen és az őslevendulásban is tilos.
 

A tihanyi levendulás megközelítése:

Komp:

A Tihanyba hajóval érkezőknek javasoljuk, hogy a hajóállomástól sétáljanak fel a faluba, majd a falu végétől a  kerékpárúton az ültetvényre.

Vonat:

Akik vonattal érkeznek Balatonfüredre, onnan menetrendszerinti autóbusszal utazhatnak Tihanyba, ahol a településen belüli utolsó megálló ("Tihany, sportpálya" nevű megálló) a levendula ültetvényhez a legközelebbi, onnan a kerékpárúton javasolt kisétálni az ültetvényre.

Tihanyi kisvonat:

Gumikerekű kisvonatok is közlekednek Tihanyban, megállnak a Tihany-révnél, a Hajóállomásnál és a település központjában, a Posta mellett.
A Tihanyi Apátság alatt lévő posta megállótól 2 km-re található a levendula-ültetvény, kb. 25 perc alatt elérhető gyalogosan.

Tihanyi Levendula Fesztivál programok

- Kézműves kirakodó vásár a tihanyi Belső-tó partján.
- Kézműves foglalkozások
- Vezetett túra az őslevendulásba
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tihanyi látnivalók:

  • Tihanyi Bencés Főapátság,
  • Kálvária,
  • barátlakások és Ciprián-forrás,
  • gejzírkúpok,
  • Levenendulaház látogatóközpont,
  • tihanyi levendulás és őslevendulás,
  • marcipánmúzeum, babamúzeum, panoptikum és
  • szombatonként a tihanyi termelői piacok.
 
Kapcsolódó levendulás:
Levendulaméz, az igazi mézkülönlegesség
A tihanyi levendulaültetvény telepítésének története avagy levendulamező Magyarországon
Tihanyi levendulafesztivál