Tihany jelképe: a levendula

Ahogy mi láttuk a levendulafesztivált
Most lehet, hogy felszisszensz, hogy Tihany jelképe nem elsősorban a levendula, hanem az Apátság. Ami teljesen jogos. Ám ha számba vesszük, hogy az elmúlt hetekben a Tihanyba látogatók közül hányan váltottak jegyet az Apátságba és hányan vásároltak papírtáskát a levendula szedd magad keretében, vettek részt a levendulafesztiválon vagy kirándultak el az őslevendulásba, akkor valószínűleg az írás címe mégiscsak helytálló lesz.
Bár már 4. éve, hogy méheinket letelepítjük Tihanyba, hogy levendulamézet gyűjtsenek, de az idei évtől eltekintve még nem volt alkalmunk ellátogatni a levendulafesztiválra. A rendezvény hatalmas tömeget vonz Tihanyba és a szervezőknek hála csak kézműves termékek kaphatóak. Semmi kínai álkézműves cucc, semmi gagyi, ratyi, bovli. És a nevéhez híven a levendulafanok mekkája. Ami levendulás, arra itt biztosan volt fizetőképes kereslet.
A levendula szedése a bevezető út melletti levendulásban volt lehetséges, ami a nagy érdeklődésre való tekintettel 1 hét alatt teljesítette a tervet. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park június 13-tól július 5-ig hirdette meg a szedd magad programot, de ehhez a távhoz kicsinek bizonyult az ültetvény, ugyanis június 20-án este már csak a tihanyi udvarokban és egyes magán ültetvényeken kéklett a levendula, a célterületen már csak néhány kósza levendulaszál lengedezett. Fájt is a fejünk, hogy a levendulagyűjtők nem hagytak a méheknek semmit. De szerencsére az őslevendulást a Nemzeti Park csak egy-másfél héttel később aratta, hogy levendula illóolajat készítsenek belőle. Mára már tudjuk, hogy aggodalmunk feleslegesnek bizonyult, levendulaméz lett és ugyanolyan finom, mint az elmúlt években. Hamarosan csapra is verjük a hordót. Végezetül néhány kép a tihanyi őslevendulásról.