A tihanyi levendula és a levendulaméz
A tihanyi levendula története
A középkori kolostorkertek kékeslila színű, üde illatú növénye nyár közepén pompás látvánnyal fogadja a Tihanyba érkezőket.

A félsziget szimbólumává vált levendula tihanyi - és talán magyarországi - elterjedését is Bittera Gyula gyógynövényszakértőnek köszönhetjük, aki az 1920-as években Franciaországból hozott szaporítóanyaggal kezdte meg Tihanyban a levendula termesztését. A félsziget vulkáni alapkőzete, déli fekvése és mediterrán klímája tartalmasabb illóolajat eredményezett, mint az eredeti francia alapanyagból párolt olaj. Ennek köszönhetően az első magyar illóolajgyáros a levendula termésterületét 100 hektárra növelte, ami aztán a 60-as évektől pusztulásnak indult.
Jelenleg két nagyobb területen, az őslevendulásban és a Külső-tóval szembeni ültetvényen kéklik a mediterrán félcserje, illetve Tihanyban bármerre járunk az élénk színű évelő minden
portán, virágoskertben és parkban díszlik.

A Földközi-tenger mellékéről a Tihanyi Tájvédelmi Körzetbe elszármazott levendulának hazánkban nincs kártevője, így vegyszerezés nélkül termeszthető.
A levendula virága is nektárt termel, ezért a méhek és az egyéb megporzó rovarok előszeretettel látogatják a levendulavirágokat. A házi méhek a levendulanektárt kaptáraikban finom mézzé érlelik, így kapjuk a mézkülönlegességnek számító levendulamézet. A levendulaméz nem csak azért különleges mert ritka.

Az igazi levendulaméz illata és íze nagyon kellemes, selymes, semmihez sem hasonlítható. Igazi csemegeméz.
Hol kapható levendulaméz?
Mézwebáruházunkban a készlet erejéig kapható levendulaméz.
Levendulaméz kiszerelések: 250 g, 500 g és 1000 g.
Levendulaméz kiszerelések: 250 g, 500 g és 1000 g.
Biciklitúrák a levendula jegyében
Ha nem csak a levendulaméz érdekel, hanem maga a növény látványa vagy akár gyűjtése, akkor ajánljuk figyelmedbe a következő levendulás biciklitúrákat: