A medvehagyma és a medvehagymaméz

Hétköznapi nevén - medvehagyma - vált ismerté, de hívhatjuk vadfokhagymának vagy kigyóhagymának is, latin neve pedig Allium ursinum.
Ez a manapság divatos évelő Európa mérsékelt égövében honos, félárnyékos vagy árnyékos helyen, nedves tápdús talajon érzi jól magát. Igazán nagy tömegben gyertyán-, tölgy-, bükkerdőkben található a Bakony és a Mecsek területén.
 
 

A medvehagyma tulajdonságai

Fehér, megnyúlt buzogány alakú (45 mm hosszúra és 5 mm vastagra hízó) hagymájából rendesen két nagy, tojásdad, hosszú nyelű, a végén kihegyesedő, 15–25 cm magasra emelkedő tőlevelet hoz. A külső levél hüvelye hártyás. Levéllemeze átlag 15 cm hosszú és 4 cm széles, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé.
Virágrügyeit két hártyaszerű, barna buroklevél védi. A kinyílt virágok hófehérek, háromszögletű tőkocsányon, tömött ernyőkben nyílnak. Három rekeszű toktermése van.

Medvehagyma a hatása

A medvehagyma természetgyógyászatban betöltött szerepe jelentős. A növény hagymáját és föld feletti részeit is alkalmazzák gyomorrontás, valamint szél- és hasgörgcs tüneteinek enyhítésére. A medvehagyma étvágygerjesztő és emésztésserkentő hatása is ismert. Továbbá enyhíti a fejfájást, csökkenti a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

A medvehagyma hatóanyagai:

  • Szerves kénvegyületek
  • flavonoidok,
  • szterolok,
  • cukor,
  • aszkorbinsav és
  • illóolaj.

A medvehagyma felhasználása

A medvehagyma kedvelt ízesítője az ételeknek, mivel íze hasonlít a fokhagymáéhoz, ugyanakkor annál valamivel enyhébb és nem okoz kellemetlen leheletet, valamint húzamosabb időn át történő fogyasztás esetén testszagot.
A medvehagyma leveleit virágzás előtt szedik. Gyűjtésekor fontos az óvatosság, mert nagyon hasonlít a mérgező gyöngyvirágra!
A medvehagyma kedvelt alapanyaga különböző pogácsáknak, leveseknek, lepényeknek, húsételeknek.
Kevésbé ismert medvehagyma termék a medvehagymaméz. Kevesen tudják, hogy a medvehagymának van virága és nektárt is termel. A már korán gyűjtőképes és medvehagymás közelébe telepített méhcsaládok ideális feltételek mellett képesek pergethető mennyiségű medvehagymamézet termelni, mely szintén egészséges és finom csemege.

A medvehagyma tartósítása

A medvehagyma könnyen és egyszerűen eltehető a téli napokra. Izlés szerint apróra vágva, lesózva tegyük üvvegekbe és a tetejére öntsünk némi olajat. Így tárolva hűvős helyen sokáig megtartja ízét, illatát, színét.
 
 
Forrás:
Bernáth Jenő - Németh Éva: Gyógy és fűszernövények gyűjtése, termesztése és felhasználása
Alexandra: Gyógy- és fűszernövények kézikönyve
Wikipedia