Méhlegelők

A méhbarát - rovarbarát - kert

Mit nevezünk rovarbarát kertnek? Mitől lesz lepke-, méh vagy rovarbarát egy kert, egy udvar? Milyen növényeket - fákat, bokrokat és virágokat - ültessünk kertünkbe, hogy a hasznos megporzó rovarok visszatérő vendégeink vagy nálunk lakó szorgos segítőink legyenek? Összegyűjtöttük a méhek és egyéb rovarok számára legertékesebb mézelő növényeket.

A medvehagyma és a medvehagymaméz

Hétköznapi nevén - medvehagyma - vált ismerté, de hívhatjuk vadfokhagymának vagy kigyóhagymának is, latin neve pedig Allium ursinum.
Ez a manapság divatos évelő Európa mérsékelt égövében honos, félárnyékos vagy árnyékos helyen, nedves tápdús talajon érzi jól magát.

A mézontófű sokoldalúsága: zöldtrágya, takarmánynövény, dísznövény és mézontófűméz

   Hazánk egyik kedvenc zöldtrágyanövénye a mézontófű, másik ismert nevén facélia. Ez a vegyszer nélkül termeszthető növény sokféle felhasználásnak örvend és kedvező időjárás esetén kiváló nektár- és virágporforrás a méhek és egyéb rovarok számára. Méhészeti jelentősége abban rejlik, hogy kedvező időjárás esetén pergethető mennyiségű mézet tudnak róla hordani a közelébe telepített méhcsaládok. A kipergetett mézontófűméz kicsik és nagyok egy kedvenc méze.

A hársfa fajtái, azok főbb jellemzői, hársméz

  Magyarországon három különböző hársfa típust tartunk számon:
- nagylevelű hárs,
- kislevelű hárs és
- ezüsthárs.
Méhészeti jelentősége azonban csak az egyiknek van.
 

A tihanyi levendula és a levendulaméz

  Júniusban Tihanyt megszállják a levendula rajongók. Hatalmas levendula őrület lengi be a Tihanyo-félszigetet, itt ilyenkor minden csak és kizárólag a levenduláról szól. Minden, ami ehető és iható: tea, kávé, szörp, csoki, lekvár, keksz, fröccs, fagyi és persze levendulaméz, valamint minden, ami a szemnek és a léleknek kellemes: ajtódíszek, kerámiák, szappanok, terítől ékszerek stb.
 

Amiről a repceméz származik

A repce (Brassica napus) a káposztafélék családjába tartozó értékes ipari növény, a magjából elsősorban olajat készítenek, nektártermelésének köszönhetően pedig értékes repceméz is származik róla.

Az akác jelentősége és elterjedése Magyarországon

Az akácfa, így az akácméz is újvilági származású, csak Amerika felfedezése után került Európába, majd hazánkba. Az akácfa nagy termetű, hosszú életű, meleg- és fényigényes, fagyérzékeny fa, mely számos előnyös tulajdonságának köszönhetően sokrétűen felhasználható. Ma Magyarország az akác 2. hazája, mivel nálunk több akác található, mint egész Európában együttvéve. Ismerje meg az akác magyarországi diadalútját, annak történelmi és társadalmi hátterét és  gazdasági okait!