Puha mézeskalács

  A puha mézeskalács hozzávalói:

- 60 dkg liszt
- 30 dkg méz
- 14 dkg vaj vagy zsír
- 2 evőkanál tejföl
- 2 egész tojás
- 2 tojás sárgája
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 kávéskanál darált szegfűszeg, szegfűbors
- 1 teáskanál szódabikarbóna
 

A mézeskalács cukormáz hozzávalói:

- 1 db tojásfehérje
- 20 dkg átszitált porcukor
- néhány csepp ecet
 

A mézeskalács elkészítése:

1. A lisztbe belekeverjük a fahéjat, a szegfűszeget, szegfűborsot és a szódabikarbónát.
2. Összedolgozzuk tojást, a tojássárgáját, a mézet, a tejfölt és a zsíradékot.
3. A folyákony masszába fokozatosan belekeverjük a lisztes keveréket.
4. Két órán át phentetjük. Majd lisztezett deszkára félújjnyira nyújtjuk és kiszaggatjuk.
5. 180 fokon kb. 8 percig sütjük.
6. A tojásfehérjét verjük fel félig, majd tegyünk bele 1 kanál jól átszitált porcukrot, verjük tovább, aztán megint egy kanál porcukor és így tovább. A néhány csepp ecet megakadályozza, hogy a cukormáz kikristályosodjon.
 
 
A mézeskalács, fogyasszuk azt a habzsolós karácsonyi időszakban vagy az év bármelyik másik szakaszában, sajnos hízlal. Miért és hogyan trükközhetünk a mézeskalács okozta a plusz kilók ellen?