Mézes torta

A mézes torta hozzávalói:

  • 15 dkg méz
  • 4 tojás
  • 8 dkg réteslisszt
  • 6 dkg finomliszt
  • 5 dkg darált dió
  • fél kávéskanál mézekalácsfűszer (fahéj, szegfűszeg, szegfűbors, gyömbér, ánizs, szerecsendió, kardamon, csillagánizs)
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 1 csipet sütőpor
  • vaniliás cukor a tetejére

A mézes torta elkészítése:

  • Felforrósítjuk a mézet, amit a tojásfehérjékből vert kemény habba vékonyan belecsorgatunk és közben folyamatosan verjük, míg kihűl a hab.
  • A tojások sárgáját habosra keverjük a sóval és a vaniliás cukorral.
  • Összekeverjük a finomlisztet a rétesliszttel, a dióval, a fűszerekkel és a sütőporral.
  • A három elegyet óvatosan összeforgatjuk.
  • Papírral kibélelünk egy 22-24 cm átmérőjű tortaformát, beleöntjük és elsimítjuk a masszát.
  • 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük, ez kb. 20-25 perc.
  • Tálalás előtt esetleg meghintjók vaniliás porcukorral.