Mézes puszedli
Mézes puszedli hozzávalói:
A mézes puszedli tésztájához:
- 350 g liszt
- 100 g rétesliszt
- 100 g porcukor
- 1 púpos teáskanál szódabikarbóna
- 2 teáskanál kakaó
- 1/2 teáskanál őrölt fahéj
- 1/2 teáskanál őrölt szegfűszeg
- csipetnyi őrölt gyömbér (elhagyható)
- pár csepp citromlé
- 1 tojás+ 1 tojás sárgája
- 1 evőkanál tejföl
- 150 g akácméz (virágmézből is készíthető)
- 80 g vaj vagy zsír
A mézes puszedli mázához:
- 1 tojásfehérje
- 120 g porcukor
A mézes puszedli elkészítése:
- A tészta száraz összetevőit egy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a tojássárgáját, a zsírt, a tejfölt és a mézet és összegyúrjuk a masszát.
- Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, tyúktojás sárgája méretű gombócokat készítünk és nem túl szorosan egymás mellé tesszük.
- Előmelegített 200 fokos sütőben körülbelül 8-10 percig sütjük.
- Mikor már nem forró a puszedli, de még meleg, akkor mártjuk meg a mázban az egyik oldalukat, majd egy tálra tesszük, hamar meg fog száradni.
- Máz:1 tojásfehérjét 120 g porcukorral 3 adagban villával elkeverünk. Nem kell habosítani, csak oszlassuk el. Ez a máz mennyiség 3-4 adag puszedlire elegendő.