A hársfa fajtái, azok főbb jellemzői, hársméz

A hársfa fajtái

Magyarországon három különböző hársfa típust tartunk számon:
  1. nagylevelű hárs,
  2. kislevelű hárs és
  3. ezüsthárs.
Méhészeti jelentősége elsősorban a kislevelű hársnak van, róla lehet nagyobb mennyiségű hársmézet pergetni, de kis mértékben a nagylevelű hárs is termel nektárt.
Mindhárom fajta hársfa honos Európában és hazánkban is. 
 

A hársfa tulajdonságai és felhasználási területei

A hársfa értékes faanyag, széles körben felhasználható. Köszönhető mindez finom és egyenletes szöveti szerkezetének, mely által jól faragható, hajlítható, esztergálható, csiszolható és ráadásul nem is vetemedik.
Készítenek belőle bútorokat, funért, rétegelt lemezt, facipőt, rajztáblát, vonalzót, ládákat. A fiatal vesszők kosárfonásra is alkalmasak. Szenesített fája kiváló rajzszén. Rostos háncsából évszázadokon keresztül kosár, szőnyeg és kötél készült fonással.

A hársfajok főbb jellemzői

  Kislevelű hárs Nagylevelű hárs Ezüst hárs
Magasság 25-30 m 30-35 m 30-35 m
Növekedése lassú gyors gyors
Levele 3-9 cm 6-12 cm 7-12 cm
Virága 5-7 tagú 3 tagú 6-12 tagú
Virágzási ideje június vége június eleje július eleje
Teának alkalmas? legjobb igen allergiát okozhat
Mézel? igen kismértékben igen
 

A kislevelű hárs méhészeti jelentősége

Szeszélyes mézelő, pedig a hársméz értékes fajtamézünk. A nektármirigyek a méhek számára könnyen hozzáférhetőek, azok a csészeleveleken helyezkednek el. A legtöbb nektár éjfél és reggel 6 óra között termelődik a hársvirágokban, így a reggeli-délelőtti órákban tudnak jól hordani róla a méhek. Megfelelő időjárás esetén nem csak nektárt, hanem virágport is tudnak gyűjteni róla a rovarok.
A hársméz Magyarország egyik legismertebb és igen kedvelt mézfajtája, amit nem csak karakteres ízének, hanem gyógyhatásainak is köszönhet.