A méhek haszna

  A mézelő méh gazdasági jelentősége nem csupán a méz vagy egyéb méhészeti termékek - virágpor, propolisz, méhpempő, méhviasz, méhméreg, méhkenyér - megtermelésében áll, a méhek jelenlétének közvetett haszna a termesztett növények megporzásából eredő érték.
 
 
 

A méhek elsődleges haszna vagy másodlagos haszna-e a megporzás?

Elgondolkodtató kérdés, hogy vajon mi a méhek elsődleges és másodlagos haszna. Íme néhány információ arról, hogy mely gyümölcsök és zöldségek termesztéséhez van szükség rovarmegporzásra:
  • Ha a földi szedret, a málnát, a földi epret, a különböző színű ribizliket és az egrest a méhek látogatják tökéletes lesz a megporzás és jól fejlett a gyümölcs.
  • A kajszi- és az őszibarack esetében egyes fajtáknál könnyen megy az öntermékenyülés, ellenben egyes fajtáknál a méhek nélkül nincs termés.
  • A szilva és a cseresznyefélék esetében is különböző mértékben szükség van a méhek megporzó munkájára.
  • A meggy esetében a méhmegporzásnak 100-200 %-os termésnövelő hatása van!
  • Minden alma és körte faj önmeddő, vagyis saját virágporukkal nem kötnek termést, így méhek nélkül nincs gyümölcs.
  • A mandulánál is csak rovarmegporzással érhető el eredmény.
  • Az uborka kimondottan igényi a beporzást, mivel külön hím és nőnemű virágai vannak.
  • A sárgadinnye, a görögdinnye, a tűzbab igényli a rovarmegporzást.
  • A méhek szerepet játszanak a sárgarépa, a vöröshagyma, az ánizs, a majoránna, a kakukkfű, a zsálya, a kömény megporzásában.