Méhszúrás, darázsszúrás és lódarázsszúrás

A mézelő dolgozó méh testhossza kb. 16 mm, potroha szürke-fekete. A méhcsaládban csak a dolgozó méhnek van fullánkja, ami horgos, ezért tud szúráskor bennszakadni, amibe a méh belehal.
A darázsak potroha sárga-fekete sávos, testhosszuk hasonló a méhekéhez, testalkatuk azonban vékonyabb, nem véletlenül terjedt el a darázsderék kifejezés. Fullánkjuk sima felületű, ezért tudnak többször egymás után szúrni, anélkül, hogy fullánkjuk bennszakadna.
A lódarazsak szintén sárga-fekete sávosak, de előző rovartársaikhoz képest hatalmasak, akár a 4 cm-t is elérheti testhosszú. Fullánkjuk felülete szintén sima, így több döfésre képesek.

 

A méh- és darázsszúrás tünetei

  • Akár egyetlen szúrás is okozhat testszerte viszketést, bőrpírt, csalánkiütést.
  • Súlyosabb esetben allergiás reakciók lépnek fel vérnyomásesés, szédülés, ájulás, légzési nehézség, beszédzavar.
  • Életveszélyes állapot, súlyos allergiás reakció: a korábbiakon túl szapora pulzus, fekve is alacsony vérnyomás, fulladás, szem-, fül-, ajak-, nyelv- és arcduzzanat, szívritmuszavar. 
 

  Mi a teendő méhszúrás, darázsszúrás esetén?

Ha valaki bármilyen szúrásra allargiás azonnal orvoshoz kell fordulni, mentőt kell hívni!
A méhek mérge savas kémhatású, így méhszúrás esetén a fullánk körültekintő eltávolítása után javasolt lúggal kezelni a szúrást.
A darazsak mérge lúgos, ezért ez esetben savas kémhatású szer javasolt, mint az ecet.

TÉVHIT, hogy bármely szúrás esetén kalciumot kell adni az áldozatnak! Méh- és darázsszúrás esetén is többet árt, mint használ.
Enyhébb allergiás reakció esetén antihisztamin kell a tünetek enyhítésére. Ez lehet bármilyen allargiagyógyszer (claritine, Allegra stb.).
Súlyosabb tünetek jelentkezésekor orvoshoz kell fordulni, aki antihisztamin és esetleg szteroid kezelést alkalmaz. Még súlyosabb esetben pedig adrenalinra van szüksége a szervezetnek.
 
Függetlenül attól, hogy méh, darázs vagy lódarázs szúrt meg valakit, figyelni kell a tüneteket. Ha több szúrás volt, több méreganyag jutott a szervezetbe, súlyosabb tünetek várhatóak. Jobb előbb, mint később szakemberhez fordulni!