Vizsoly – mézmúzeum – Biblia

Már évek óta terveztünk, hogy ellátogatunk Vizsolyba, de a kirándulás dátuma mindig a „majd egyszer” és a „valamikor” között pattogott az időskálán, így pedig meglehetősen nehéz felkerekedni.
Méhészeti pályafutásunk kezdetén egy öreg méhésztől kaptunk egy régi pergetőt, amit aztán hosszas kerülgetés, rakosgatás után felajánlottunk és eljuttattunk a vizsolyi Mézmúzeumnak, hogy nemesebb célt szolgáljon és méltó helyére kerüljön.
A vizsolyi Mézmúzeumot Molnár Gergő helyi méhész hozta létre, aki fiatal kora ellenére 2008-ban, akkor 26 évesen, az Év Méhésze lett. Gergő a családi gazdaságot folyamatosan fejleszti, jelenleg is több száz méhcsaláddal termel mézet, mézpalackozó üzemet hozott létre, méhészeti bemutatókat tart és hamarosan beindul az apiterápiás vendégház is, ami jelenleg vendégházként már üzemel, de a gyógyítást egyelőre „csak” a méz és a gönci párlatok végzik. A Mézmúzeumba nem meglepő módon öreg kaptárak, pergetők, füstölők és egyéb méhészeti eszközök, könyvek mutatják be a korábbi századok méhészkedését. Közben Gergő lelkesen mesél a méhészkedés nehézségeiről és szépségeiről, az eszközökről, a méhekről, a mézekről. A mézboltban helyi mézek kóstolhatóak és megvásárolhatóak, a saját készítésű méhviaszgyertyákkal egyetemben.
Vizsoly elsőszámú nevezetessége pedig a Vizsolyi Biblia, ami Magyarország első magyar nyelvű nyomtatott Bibliája. 1590-ben készült el, 2412 oldal és 6 kg! A Biblia a református templomban tekinthető meg, a szomszédos épületben pedig egy interaktív Nyomdamúzeum van, ahol a Biblia első oldalát bárki elkészítheti magának egy korhű nyomdagéppel.
Fényképet sajnos nem készítettünk, így hát Neked is el kell menned, ha látni szeretnéd. Jó program, ne hagyd ki!