Mézeskalácsfűszeres csiga
A mézeskalácsfűszeres csiga hozzávalói:
Kelttésztához:
- 35 dkg liszt
- 1,5 dkg friss élesztő
- 2 evőkanál méz
- 1 csomag vaniliás cukor
- 2 dl tejszín
- 4 dkg vaj
- 1 csipet só
- felvert tojás a tetejére
Töltelékhez:
- 1 tk. őrölt fahéj
- 20 dkg vaj
- 12 dkg méz
- 1 tk. mézeskalácsfűszer
Fahéjas cukormázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 1 csipet őrölt fahéj
- pici víz
A mézeskalácsfűszeres csiga elkészítése:
- Felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos, mézes tejben, majd összegyúrjuk a liszttel, a mézzel, a vaniliás cukorral, a sóval és a langyos tejszínnel. Lágy tésztát kell kapnunk, szükség esetén liszttel vagy vízzel módosíthatunk az állagon.
- Hozzádagasztjuk az olvasztott vajat, majd cipót formázunk belőle és letakarva 1 órán át kelesztjük.
- Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk.
- Habosra keverjük a 20 dkg vajat a mézzel, a fahéjjal és a mézeskalácsfűszerrel. Ezt rákenjük vastagon a tésztára. Az egészet feltekerjük és csigákra vágjuk.
- Sűtőpapíros tepsire rakjuk úgy, hogy ne érjen össze. 30 percen át még kelesztjük, majd felvert tojással lekenjük és jó meleg sütőben sütjük, kb. 25 percig.
- Ha kihűlt fahéjas cukormázzal megcsikozzuk a tetejét. Ehhez összekeverjük a 15 dkg porcukrot egy nagy csipet fahéjjal, pici vízzel és egy kanállal becsíkozzuk a süteményeket.