Mézeskalácsfűszeres csiga

A mézeskalácsfűszeres csiga hozzávalói:

Kelttésztához:
  • 35 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál méz
  • 1 csomag vaniliás cukor
  • 2 dl tejszín
  • 4 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • felvert tojás a tetejére
Töltelékhez:
Fahéjas cukormázhoz:
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csipet őrölt fahéj
  • pici víz

 

A mézeskalácsfűszeres csiga elkészítése:

  • Felfuttatjuk az élesztőt egy kevés langyos, mézes tejben, majd összegyúrjuk a liszttel, a mézzel, a vaniliás cukorral, a sóval és a langyos tejszínnel. Lágy tésztát kell kapnunk, szükség esetén liszttel vagy vízzel módosíthatunk az állagon.
  • Hozzádagasztjuk az olvasztott vajat, majd cipót formázunk belőle és letakarva 1 órán át kelesztjük. 
  • Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. 
  • Habosra keverjük a 20 dkg vajat a mézzel, a fahéjjal és a mézeskalácsfűszerrel. Ezt rákenjük vastagon a tésztára. Az egészet feltekerjük és csigákra vágjuk.
  • Sűtőpapíros tepsire rakjuk úgy, hogy ne érjen össze. 30 percen át még kelesztjük, majd felvert tojással lekenjük és jó meleg sütőben sütjük, kb. 25 percig.
  • Ha kihűlt fahéjas cukormázzal megcsikozzuk a tetejét. Ehhez összekeverjük a 15 dkg porcukrot egy nagy csipet fahéjjal, pici vízzel és egy kanállal becsíkozzuk a süteményeket.