Mézes krémes
Mézes krémes hozzávalói:
A mézes krémes tésztájához:
- 45 dkg finomliszt
- 15 dkg cukor
- 1 tojás
- 3 ek tej
- 5 dkg vaj
- 2 ek méz
- 1 tk szódapor
A mézes krémes krémjéhez:
- 3 dl tej
- 3 púpos ek búzadara
- 20 dkg margarin
- 15 dkg porcukor
- 1 cs. vanilíás cukor
- reszelt citromhéj
- 5 ek. baracklekvár
A mézes krémes mázához:
- 20 dkg ét bevonó
- 3 ek étolaj
A mézes krémes tésztájának elkészítése:
- A tojást, tejet, cukrot, margarint és mézet gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával összekevert lisztet és összegyúrjuk.
- A tésztát 4 részre osztjuk. Egy kisebb tepsit megfordítunk, és a hátát megkenjük vajjal és belisztezzük. Gáztepsihez javasolt 1,5-szörös adaggal készülni.
- A tészta 1/4-ed részét a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk. Nagyon vékonynak kell lennie.
- A sütőt előmelegítjük 170 ºC-ra.
- A lapokat egyenként kb. 5 percig sütjük. Két lap között nem kell újra megkenni a tepsit. Nagyon könnyen megsül. Ha túlsütöd, akkor kiszárad és nem fog jól megpuhulni!
A mézes krémes krémjének elkészítése:
- A tejet, a búzadarát és a cukrot állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
- A szobahőmérsékleten megpuhult vajhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a citromhéjat.
- A kihhűlt főzött krémet hozzákeverjük a vajas krémhez.
A mézes krémes összeállítása:
- A kihűlt lapok közül kiválasztjuk a legszebbet és félre tesszük, mert ez lesz a legfelső lap.
- Az egyik lapra kenjük a krém felét. Erre jön a következő lap, majd a barack lekvár vastagon.
- A harmadik lap tetejére a krém másik fele kerül, majd az utolsó mézes tészta lap.
- A tetejét megkenjük csokimázzal.
A mézes krémes csokimázának elkészítésse:
- Az ét bevonót lábosba tesszük és hozzáadjuk az olajat, majd nagyon lassú tűzön állandó kevergetés mellett felolvasztjuk, de NEM forraljuk fel.
- A mézes krémes tetejére öntjük és spatula segítségével tükörsimára egyengetjük.