Mézes krémes

Mézes krémes hozzávalói:

A mézes krémes tésztájához:

  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 tojás
  • 3 ek tej
  • 5 dkg vaj 
  • 2 ek méz
  • 1 tk szódapor
 

A mézes krémes krémjéhez:

  • 3 dl tej
  • 3 púpos ek búzadara
  • 20 dkg margarin
  • 15 dkg porcukor
  • 1 cs. vanilíás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 5 ek. baracklekvár
 

A mézes krémes mázához:

  • 20 dkg ét bevonó
  • 3 ek étolaj

 
A mézes krémes tésztájának elkészítése:

  • A tojást, tejet, cukrot, margarint és mézet gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónával összekevert lisztet és összegyúrjuk.
  • A tésztát 4 részre osztjuk. Egy kisebb tepsit megfordítunk, és a hátát megkenjük vajjal és belisztezzük. Gáztepsihez javasolt 1,5-szörös adaggal készülni.
  • A tészta 1/4-ed részét a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtjuk. Nagyon vékonynak kell lennie.
  • A sütőt előmelegítjük 170 ºC-ra.
  • A lapokat egyenként kb. 5 percig sütjük. Két lap között nem kell újra megkenni a tepsit. Nagyon könnyen megsül. Ha túlsütöd, akkor kiszárad és nem fog jól megpuhulni!

 
A mézes krémes krémjének elkészítése:

  • A tejet, a búzadarát és a cukrot állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk kihűlni.
  • A szobahőmérsékleten megpuhult vajhoz hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a citromhéjat.
  • A kihhűlt főzött krémet hozzákeverjük a vajas krémhez.
 

A mézes krémes összeállítása:

  • A kihűlt lapok közül kiválasztjuk a legszebbet és félre tesszük, mert ez lesz a legfelső lap.
  • Az egyik lapra kenjük a krém felét. Erre jön a következő lap, majd a barack lekvár vastagon.
  • A harmadik lap tetejére a krém másik fele kerül, majd az utolsó mézes tészta lap.
  • A tetejét megkenjük csokimázzal.

 

A mézes krémes csokimázának elkészítésse:

  • Az ét bevonót lábosba tesszük és hozzáadjuk az olajat, majd nagyon lassú tűzön állandó kevergetés mellett felolvasztjuk, de NEM forraljuk fel.
  • A mézes krémes tetejére öntjük és spatula segítségével tükörsimára egyengetjük.