Kölesfelfújt mézzel
A kölesfelfújt hozzávalói:
- 20 dkg köles
- 8 dl víz
- 1 csipet só
- 4 tojás
- 2 evőkanál liszt
- 1 evőkanál búzadara (elhagyható)
- 1 citrom leve
- 2 evőkanál méz, lehetőleg napraforgóméz
- friss gyümölcs, kompót vagy lekvár
- valamilyen zsiradék
- a tálaláshoz méz, lekvár vagy porcukor
A kölesfelfújt elkészítése:
- A köles mossuk át jól, hogy elveszítse keserűségét, majd tegyük fel 8 dl vízbe egy csipet sóval és főzzük puhára. Nagyon habzik, könnyen kifut, időnként meg kell keverni.
- Keverjük össze a tojások sárgáját a liszttel, a darával, a mézzel egy csipet sóval és a citrom levével.
- A tojásos masszát keverjük bele a puhára főtt és kihűlt kölesbe.
- Végül keverjük hozzá a felvert tojásfehérjéket is.
- Zsiradékkal kikent közepes tepsiben terítsük el a masszát. Tegyünk bele friss gyümölcsöt. kompótot vagy lekvárt ízlés szerinti mennyiségben.
- 180 fokra melegített sűtőben kb. 20-25 perc alatt megsül.
- Tálalhatjuk mézzel lecsurgatva, krémmézzel, lekvárral díszítve vagy porcukorral meghitve.
Jó étvágyat hozzá!