Kölesfelfújt mézzel

A kölesfelfújt hozzávalói:

  • 20 dkg köles
  • 8 dl víz
  • 1 csipet só
  • 4 tojás
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál búzadara (elhagyható)
  • 1 citrom leve
  • 2 evőkanál méz, lehetőleg napraforgóméz
  • friss gyümölcs, kompót vagy lekvár
  • valamilyen zsiradék
  • a tálaláshoz méz, lekvár vagy porcukor

 

A kölesfelfújt elkészítése:

  • A köles mossuk át jól, hogy elveszítse keserűségét, majd tegyük fel 8 dl vízbe egy csipet sóval és főzzük puhára. Nagyon habzik, könnyen kifut, időnként meg kell keverni. 
  • Keverjük össze a tojások sárgáját a liszttel, a darával, a mézzel egy csipet sóval és a citrom levével.
  • A tojásos masszát keverjük bele a puhára főtt és kihűlt kölesbe.
  • Végül keverjük hozzá a felvert tojásfehérjéket is.
  • Zsiradékkal kikent közepes tepsiben terítsük el a masszát. Tegyünk bele friss gyümölcsöt. kompótot vagy lekvárt ízlés szerinti mennyiségben.
  • 180 fokra melegített sűtőben kb. 20-25 perc alatt megsül.
  • Tálalhatjuk mézzel lecsurgatva, krémmézzel, lekvárral díszítve vagy porcukorral meghitve.
Jó étvágyat hozzá!