Az idei méztermés

Miként nincs két egyforma év és nyár, nincs két egyforma méztermés és a különböző évek méztermései, mézfajtái között is jelentős különbségek lehetnek és vannak is.
Az elmúlt évek akácméz terméseinek minősége a legnagyobb jóindulattal sem volt kiváló. Tekintve, hogy az időjárás 2013-ban és 2014-ben is belerondított az akáchordásba, korántsem tudtunk olyan tiszta akácmézet termelni, amilyet szerettünk volna. Ahogy azt mindig mindenkinek el is mondtuk akácméz volt, világos volt, akác ízű volt, de azért a mézversenyre nem küldtük el megmérettetni. Ahogy sokan mások sem, hiszen ez nem egyedül a mi problémánk volt. Jó hír: Az idei akácméz olyan amilyennek lennie kell! Világos és makulátlan.
Idei hársmézünk és napraforgómézünk pedig sötétebb mint valaha. A hársméz általában borostyán színű, de volt már a világosabb is, sötétebb is, azonban ilyen sötét mint idén még sosem. Finom, karakteres hárs ízű, de mézharmatos. Ami nem feltétlen baj. Sőt a mézharmat jelenléte a mézekben javítja azok élettani hatásait.
A napraforgómézzel ugyanez a helyzet. Aranysárga helyett barnás árnyalatú lett, íze és illata napraforgómézé, de a színe árnyalatokkal sötétebb.
Idei tavaszi virágmézünk javarészt virágos kőrisről lett gyűjtve, a tavalyiban inkább a galagonya dominált.
Friss nyári virágmézünk 100 %-ban réti virágok nektárjából „készült”, nem volt a környéken napraforgó.
Málnavirágmézünk pedig az idei év kuriózuma. Barátaink málnaültetvényén porzás céljából volt kihelyezve 6 méhcsalád. A foglalkozás elérte célját a málnatermés kiváló és bőséges lett, és némi - mondhatni limitált mennyiségű - málnavirágméz is csurrant az együttműködésből.