Nemzeti Parki Termék védjegyet kaptunk a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól

Mit jelent a Nemzeti Parki Termék védjegy?

2015. június 20-án a Tihanyi Levendula Fesztivál megnyitó ünnepségén vehettük át a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól a Nemzeti Parki Termék védjegy használatára feljogosító oklevelünket. A védjegyet
A Nemzeti Parkok azoknak a jellegzetes termékeknek adományozhatnak Nemzeti Parki Termék védjegyet, amelyek az adott Nemzeti Park területén készülnek helyi alapanyagokból, helyi munkaerővel és előállításuk a természettel összhangban történik.
A védjegyes termékkel szemben követelmény, hogy
  1. helyi nyersanyagokból készüljön,
  2. ne tartalmazzon tájidegen és termőhely idegen alapanyagot.
Ezért nem kaphatott akácmézünk védjegyet, hiszen az akác hazánkban nem őshonos és ráadásul invazív faj. Természetesen fontos szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével, adott esetben más kivételes tulajdonságával jól reprezentálja a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait.
A védjegy minőségi garanciát jelent arra, hogy a termék, a szolgáltatás az adott régióból származik, környezetkímélő módon előállított, jó minőségű és az adott területhez közvetlenül kapcsolódik.
Aki a védjegyet magán viselő terméket választ, hazavihet egy szeletet a régió ízeiből, zamatából, örökségéből, hagyományaiból.
 
 
Még több infó és Nemzeti Parki Termék védjegyes termék a Balaton-felvidéki Nemzeti Park honlapján.